Το στρες της δουλειάς οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες

Το στρες της δουλειάς , οδηγεί τους εργαζομένους σε μια ανθυγιεινή διατροφή, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στο κάπνισμα και τους εμποδίζει να γυμναστούν, αναφέρει μια νέα μελέτη. Η έρευνα διεξήχθη από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, που κάλεσε τους εργοδότες να ενθαρρύνουν το προσωπικό να περνά 10 λεπτά την ημέρα βελτιώνοντας το τρόπο ζωής τους.

Σύμφωνα με την ερεύνα το 40% των εργαζομένων αισθάνονται ότι η δουλειά τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι η δουλειά τους ευθυνόταν για το υπερβολικό στρες που ένιωθαν μέσα στην ημέρα. Περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η δουλειά τους ήταν η αιτία που είχαν πάρει παραπανίσιο βάρος. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι 43% συμμετεχόντων δεν έχουν χρόνο να πάνε γυμναστήριο λόγω της πολύωρης καθημερινής εργασίας τους. Σχεδόν το ένα τέταρτο απάντησε ότι η δουλειά τους είχε οδηγήσει στο να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, ενώ ένας στους δέκα δήλωσε ότι η δουλειά ήταν ένα έναυσμα για να καπνίζουν περισσότερο. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης το 60% των εργαζομένων κάνουν τακτικά υπερωρίες, με σχεδόν δύο στους δέκα να εργάζονται περισσότερες από πέντε ώρες υπερωριακής εργασίας την εβδομάδα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει ότι οι εργασιακές πιέσεις προκαλούν ανησυχία στους εργαζομένους για την υγεία τους, με το 29 % να φοβούνται ότι θα εμφανίσουν υπέρταση και το 21% φοβούνται ότι θα υποστούν έμφραγμα.

 «Η έρευνα αυτή είναι μια θλιβερή υπενθύμιση του τι ακριβώς συμβαίνει όταν δεν παίρνουμε την υγεία μας στα σοβαρά. Εκατομμύρια άνθρωποι λένε ότι καπνίζουν περισσότερο, ασκούνται λιγότερο και τρώνε περισσότερο ανθυγιεινά επειδή δεν σκέφτονται το αντίκτυπο που έχει η δουλειά τους στην υγεία και την ευημερία τους», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Λίζα Γουανγκ.