Για τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία χαρακτήρισε ως το θεσμό, ο οποίος αποκαθιστά πολύτιμους πόρους και παράλληλα δημιουργεί αποταμιευτικά κεφάλαια, μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στην εκπαιδευτική ημερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων που πραγματοποιείται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
«Θα ήθελα να συγχαρώ κατ’ αρχήν το Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία συμβάλει στη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς. Των στελεχών ενός κλάδου με ουσιαστικό ρόλο και καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Η ιδιωτική ασφάλιση είναι ο θεσμός που συμβάλει εξ ορισμού στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας και συνέχειας στις επαγγελματικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, αποτελώντας ένα προστατευτικό δίχτυ απέναντι σε κινδύνους, ζημιές και απώλειες.
Είναι ο θεσμός που αποκαθιστά πολύτιμους πόρους και παράλληλα δημιουργεί αποταμιευτικά κεφάλαια, για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Είναι ο θεσμός που στηρίζει και ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση, μέσα σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ρευστό και πολύπλοκο.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, που είναι εγγενή στον κλάδο, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην περίοδο που διανύουμε. Σε μια περίοδο όπου η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Είναι στοιχεία που αποτρέπουν τη λήψη αποφάσεων, εμποδίζουν την υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να λειτουργήσει σταθεροποιητικά και παράλληλα να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν, για την ανάπτυξή του. Να αυξήσει το ρόλο του και να πλησιάσει τα μεγέθη που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η χώρα μας χρειάζεται σήμερα ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται στην κινητοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων, στην ενίσχυση των εξαγωγών, στην ανάδειξη νέων εξωστρεφών τομέων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Εδώ ακριβώς ανοίγεται ένα «πεδίο δόξης» για την ασφαλιστική αγορά. Η οποία θα πρέπει να κινητοποιηθεί, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων – ικανών να παρέχουν στις επιχειρήσεις τη στήριξη που χρειάζονται. Η ναυτιλία, ο τουρισμός, η πράσινη οικονομία κτλ, είναι τομείς στους οποίους υπάρχουν και θα υπάρξουν στα επόμενα χρόνια σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Για να αξιοποιηθούν αυτά τα περιθώρια, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των Ασφαλιστικών Συμβούλων, οι οποίοι αποτελούν βασικό κρίκο στην ασφαλιστική διαδικασία.
Είναι ουσιαστικά ο σύνδεσμος ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση. Είναι τα μάτια και τα αυτιά της ασφαλιστικής αγοράς, ως προς τις ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών.
Είναι αυτοί που παρέχουν το κίνητρο και τη γνώση στις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να βελτιώσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τα προϊόντα τους.
Είναι αυτοί που θα ενημερώσουν τους επιχειρηματικούς πελάτες για νέες μορφές κινδύνου, αλλά και για τις ευκαιρίες που παρέχει η σύγχρονη ασφαλιστική αγορά, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της αξιοπιστίας και της φήμης της επιχείρησης.
Ένας ευσυνείδητος και καλά καταρτισμένος Ασφαλιστικός Σύμβουλος μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην αναβάθμιση του ασφαλιστικού κλάδου, αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης στη χώρα.
Γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, όπως η σημερινή ημερίδα. Εύχομαι να αποτελέσει για όλους πηγή χρήσιμης γνώσης. Ένα εργαλείο για αποτελεσματικότερη και πιο αποδοτική εργασία».