Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας το γεγονός είναι πολύ πρόσφατο
Μέλη της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας συζήτησαν πρόσφατα την πιθανότητα της χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται οι New York Times.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετείχε σε αυτές τις συνομιλίες και δεν ανιχνεύθηκε καμία ένδειξη προετοιμασίας, διευκρίνισαν οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας που δεν κατονομάζονται.
Ομως, οι συνομιλίες αυτές, που ήρθαν σε γνώση της Ουάσινγκτον περί τα μέσα του Οκτωβρίου, ενίσχυσαν την ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, που αναρωτιούνται αν οι απειλές του Κρεμλίνου μπορούν να υλοποιηθούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.
Χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ρωσικές δηλώσεις για πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου είναι «πολύ ανησυχητικές».
«Τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ΄όψιν», αλλά «δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «ανεύθυνο» τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «να διογκώνουν σκοπίμως το ζήτημα των πυρηνικών όπλων». Η Μόσχα «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να λάβει μέρος» στην συζήτηση, είπε.
Ωστόσο την προηγουμένη, ο πρώην πρόεδρος και δεύτερος στην ιεραρχία Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και πάλι στα πυρηνικά όπλα.
Η ουκρανική πρόθεση για την ανακατάληψη όλων των κατεχομένων εδαφών, ανάμεσά τους της Κριμαίας και του Ντονμπάς, «απειλεί την ύπαρξη του κράτους μας» και προσφέρει «απευθείας κίνητρο» για την χρήση «όπλων πυρηνικής αποτροπής», δήλωσε.
Αντιμέτωπος με σκληρή ουκρανική αντίσταση, που υποστηρίζεται από την δυτική στρατιωτική βοήθεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφέρθηκε στην ατομική βόμβα κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας στις 21 Σεπτεμβρίου, επισημα΄νθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Τότε είχε πει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» του οπλοστασίου του απέναντι στην Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» την Ρωσία. «Δεν πρόκειται για μπλόφα», είχε προειδοποιήσει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιες επιθέσεις θα αφορούσαν πιθανόν τακτικά, και όχι στρατηγικά, πυρηνικά όπλα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 6 Οκτωβρίου ότι τέτοιες απειλές φέρνουν τον κόσμο μπροστά στον κίνδυνο της «αποκάλυψης».