Ενεργειακά, ελληνοτουρκικά και επενδύσεις στην ατζέντα
Η πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς ως Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Σολτς στις «βαλίτσες» του θα έχει κατ’ αρχήν μήνυμα στήριξης της Ελλάδας απέναντι στις χωρίς προηγούμενο αναθεωρητικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν. Η στάση του Βερολίνου έχει αλλάξει εδώ και καιρό με την πλάστιγγα να γέρνει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια υπέρ της Αθήνας.
Οι δυο ηγέτες θα ξεκινήσουν την ημέρα τους με επίσκεψη στην Ακρόπολη και αφού περάσουν στις 11 το πρωί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα συζητήσουν εκτός από την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης που πλήττει κάθε ευρωπαϊκή χώρα και που έχει προκαλέσει ρήγματα στην συνοχή της ΕΕ. Επίσης, η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών, αλλά και η κοινή στάση απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, στο πεδίο αυτό θα συζητηθεί η συνέχιση της στήριξης στο Κίεβο μέσω συμφωνιών όπως αυτή που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Πρόκειται για την λεγόμενη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», για την στήριξη της άμυνας της Ουκρανίας, που προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Αυτή, θα είναι η τρίτη συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πιο πρόσφατη ήταν στη μαραθώνια Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου ο πρωθυπουργός είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο για την ενεργειακή κρίση. Μέσα από τις διαβουλεύσεις που έγιναν γεφυρώθηκαν οι απόψεις και υπήρξαν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, πάλι στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την Τουρκία να είναι όπως και σήμερα σε παροξυσμό και με το Βερολίνο και τότε να τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Ο Όλαφ Σολτς είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Θεσσαλονίκη στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε μια εβδομάδα και ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο
Οι δυο άνδρες θα συναντηθούν ξανά στις 3 Νοεμβρίου όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερμανία προκειμένου να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.
Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα ποντάρει πολλά σε αυτές τις συναντήσεις και στο χτίσιμο μιας στενής σχέσης σε επίπεδο ηγεσίας καθώς η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας έχοντας βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων – επιδόσεις που μαζί με τις μεταρρυθμίσεις έχουν αναγνωριστεί και από τη γερμανική πλευρά.