Για την γυναίκα που φέρνει ως παράδειγμα, θεωρώντας την πρότυπο για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο σε άρθρο της η δημοσιογράφος, Λίνα Γιάνναρου. Η δημοσιογράφος συνάντησε την περίφημη Ανθούλα, εκλεκτή του Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς ο ίδιος φροντίζει να αναφέρει το όνομά της - ως παράδειγμα - σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις.
Οι φοιτητές την πειράζουν συνέχεια τον τελευταίο καιρό: «Ανθούλα, θα λέμε το όνομά σου και θα ανοίγουν όλες οι πόρτες!». «Τρομάρα μου, έγινα διάσημη στα γεράματα» θα πει η ίδια. Χθες, ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο πρόσωπό της ονομαστικά. «Οταν εργαζόμουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν μια καθαρίστρια με το όνομα Ανθούλα» είπε σε συνέντευξή του στη Zeit. «Συχνά χρειαζόταν να δουλεύουμε έως τα μεσάνυχτα. Ενώ το ωράριό της είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα, η Ανθούλα έμενε να καθαρίσει μετά από εμάς και ξεκλείδωνε τις αίθουσες για μας το επόμενο πρωί. Μαντέψτε ποιος απολύθηκε πρώτος συνέπεια του προγράμματος λιτότητας. Η Ανθούλα».
Η Ανθούλα Τσούβελα βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2013 σε καθεστώς διαθεσιμότητας. «Δεν μπορώ να αφήσω το κτίριο» μας είπε η 51χρονη υπάλληλος. «Αφού κάθομαι που κάθομαι, γιατί να μη βοηθήσω; Δεν υπάρχει άλλος υπάλληλος στην απογευματινή βάρδια. Ετσι περνάω και την ώρα μου, ξεγελώ και τον εαυτό μου ότι τίποτα δεν άλλαξε». Στο πίσω μέρος του μυαλού της βρίσκεται η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει κανονικά στη δουλειά της. Προς το παρόν, αμείβεται με το 75% του -έτσι κι αλλιώς μειωμένου- μισθού της.
Από το 1999
Ξεκίνησε να εργάζεται στο πανεπιστήμιο το ’99, με σύμβαση έργου. Ηταν το 2000 που γνώρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να διδάξει στο ΕΚΠΑ. Ο νυν υπουργός Οικονομικών είχε δημιουργήσει τότε ένα διδακτορικό πρόγραμμα στις Οικονομικές Επιστήμες με «νέα "ήθη" δουλειάς μακριά από τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» όπως έχει γράψει ο ίδιος (Lifo, 10/12/14). «Οι διδακτορικοί φοιτητές παρακολουθούσαν καθημερινά πολλές ώρες μαθημάτων (ανήκουστο έως τότε), εμείς οι καθηγητές τούς διδάσκαμε πολλές επιπλέον (των συμβατικών μας υποχρεώσεων) ώρες, χωρίς ούτε ένα ευρώ παραπάνω, συχνά μέχρι τις 9 μ.μ... Η Ανθούλα, η καθαρίστρια, ήταν ένας από τους ανθρώπους που θέλησε να βοηθήσει την προσπάθειά μας. Συμφώνησε να ξεκινά τη βάρδιά της λίγο πιο αργά, αλλά να μένει στο κτίριο μέχρι τις 9 μ.μ., ως καθαρίστρια, φύλακας και αρωγός της κάθε προσπάθειας ή οποιουδήποτε προβλήματος προέκυπτε». Ακόμα και όταν αρκετά χρόνια αργότερα (το 2006) τελικώς μονιμοποιήθηκε, ως επιμελήτρια αορίστου χρόνου, διέψευσε όσους πίστευαν ότι θα κατεβάσει ταχύτητες. «Βράδια, καμιά φορά και Σάββατα, η Ανθούλα ήταν εκεί να υποδέχεται φοιτητές και καθηγητές, να ανοίγει και να κλειδώνει τις αίθουσες, να φροντίζει να είναι καθαρές οι τουαλέτες, ακόμα και να βάζει μπροστά τους προβολείς όταν υπήρχε κάποια ομιλία ή σεμινάριο», γράφει ο κ. Βαρουφάκης.
«Εγώ αυτό που θυμάμαι από τον κ. Βαρουφάκη ήταν ότι ήταν ένας κύριος με το κάππα κεφαλαίο» λέει εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. «Τον σεβόμουν πολύ και στην αρχή τον φοβόμουν. Εκείνος είχε προσπαθήσει πολύ να με κάνει να χαλαρώσω. "Να μου μιλάς στον ενικό, δεν είμαι μπαμπούλας, δεν δαγκώνω", μου έλεγε. Ετσι σιγά σιγά χαλάρωσα και είχαμε όλα τα χρόνια μια πολύ καλή συνεργασία. Τον αγαπώ πολύ και τώρα τον καμαρώνω».
Ως επιμελήτρια του κτιρίου της Ευριπίδου, έκανε περίπου τα πάντα, «από εξυπηρέτηση των φοιτητών και των καθηγητών, μέχρι να φροντίζω ό,τι χάλαγε, από υδραυλικά μέχρι ρεύματα, να βγάζω φωτοτυπίες, βεβαιώσεις τα πάντα», λέει η ίδια. Τώρα επέστρεψε στην καθαριότητα. «Αφού δεν υπάρχει συνεργείο, δεν μπορώ να τα αφήσω έτσι. Μπαινοβγαίνουν παιδιά ανά δύο-τρεις ώρες, ξέρεις τι γίνεται εδώ;».