Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν οι κύριοι Βαρουφάκης και Σόιμπλε από το Βερολίνο, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνάντησης και στον απόηχο των εξελίξεων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάψει να δέχεται ελληνικά ομόλογα.
Ο κύριος Σόιμπλε τόνισε ότι δεν έγινε συζήτηση για το κούρεμα του χρέους και ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία τέτοια προτεραιότητα, αντιθέτως τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η έξοδος στις αγορές.
"Επισήμως το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση μας έχει εκλεγεί με μια απλή εντολή και η άποψη μας είναι ότι οι εταίροι μας, μας είχαν δώσει υπερβολικά πολλά χρήματα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων εξυπηρέτησαν ένα μη βιώσιμο χρέος. Ίσως να κάνω και λάθος επ΄ αυτού, μπορεί να μην έχουμε το άμεσο δικαίωμα να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά είμαστε στην Ευρώπη. Αυτό που ζητάμε είναι μια ευκαιρία, με βάση την εντολή που έχουμε λάβει, να έρθουμε στο τραπέζι, μια μια πρόταση... και οι εταίροι μας να έρθουν με τις δικές τους εντολές", ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνέντευξης ο κύριος Βαρουφάκης.
"Θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και κάνουμε το παν προς αυτή την κατεύθυνση. Να σας υπενθυμίσω ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βρεθεί μία λύση", ανέφερε ο κύριος Βαρουφάκης.
Στη συνέχεια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτημα για το θέμα της SIEMENS, απάντησε σε ερώτημα δημοσιογράφου: "Δεν αναφέρομαι συχνά στη διαφθορά γιατί δεν θέλω να αναφέρομαι σε άλλες χώρες. Επειδή αναφέρθηκε και ο συνάδελφός μου στη διαφθορά, ως υπουργός Οικονομικών, γνωρίζω ότι και στη Γερμανία υπάρχει φοροδιαφυγή, την οποία καταπολεμούμε. Δεν λέω ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί".
Αναλυτικά οι δηλώσεις Σόιμπλε:
"Είχα στην ευκαιρία να χαιρετήσω τον νέο μου συνάδελφο και να τον γνωρίσω στο Βερολίνο. Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα συμφωνώντας, αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μία ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος. Είχαμε πολλά προβλήματα αν και διαφορετικά από την τραπεζική κρίση στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο, δεν είναι καινούργιο αυτό που λέω. Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Παρά την πρόοδο υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα.
Έχω παρακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη στην Ελλάδα, όμως κανείς δεν παραβλέπει τα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Όσον αφορά την ανεργία θα υπάρξει μείωση για πρώτη φορά αυτό το χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ, αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μία συζήτηση ανοχτή. Χθες στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο κύριος υπουργός είπε ότι το χρέος είναι μία υπόθεση, την οποία πρέπει να λύσουμε και γι' αυτό πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις οργανισμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο, ο οποίος αλλάζει διαρκώς. Πρέπει, να δώσουμε απάντηση σε ό,τι αφορά στη νεολαία και στις θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Επανέλαβα μία πρόταση, η οποία λέει ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Το πρότεινα σήμερα εκ νέου στον κύριο Βαρουφάκη. Παλαιότερα δεν έγινε δεκτή αυτή η προσφορά, να στείλουμε εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα και εμείς. Συζητήσαμε και την ενίσχυση της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο, για παράδειγμα τη λειτουργία της τράπεζας ΤΕΒ. O συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις σε πολλά ζητήματα και με ενημέρωση ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, κάτι που ισχύει για όλους τους ψηφοφόρους της Ευρώπης, που αποτελεί δημοκρατικό καθήκον. Έχουμε λοιπόν ένα κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται επιβεβαίωση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Για το πρόγραμμα σταθερότητας οι διαφορά μας έφτασε στο μη περαιτέρω. Έγινε λόγος και για αυτοβοήθεια, ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στο χώρο που δημιουργήθηκαν. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μία συμφωνία. Είναι σημαντικό να δούμε πώς θα μπορέσει να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος και της απομείωσης του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα, αλλά έχει σημασία να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συζητήσαμε αρκετά και θέλω να επισημάνω ότι: όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Γερμανία, με τον καλύτερο τρόπο, προσπαθεί", πρόσθεσε ο κύριος Σόιμπλε.
"Υπάρχει λοιπόν μία κοινή ευθύνη από τους Ευρωπαίους για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη και να μπορέσουν να πείσουν τις επόμενες γενιές για το ευρωπαϊκό προγραμμα", συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός.
Οι δηλώσεις Βαρουφάκη:
Με τη σειρά του ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε: "Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία ούτε συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Δεν συζητήσαμε για το χρέος της απομείωσης και της αποπληρωμής του χρέους. Θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις για να δοθεί τέλος στην κρίση. Η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας έχουν υπάρξει στα πρωτοσέλιδα για πολλά χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Φαίνεται λοιπόν ότι πολλές φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο των επισκέψεων που έκανα είχα στο νου την ενότητα στην Ευρώπη. |Το μήνυμά μου προς τον κύριο Σόιμπλε είναι ότι υπάρχει ένας δυνητικός εταίρος για τις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να σταματήσει τη σπατάλη και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το ήθος. Χρειαζόμαστε σε αυτό το επίπεδο τη στήριξη των εταίρων μας. Διαπραγματευόμαστε για ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο. Το μήνυμά μου είναι ότι από την δική μας κυβέρνηση μπορείτε να αναμένετε ότι θα προάγουμε όχι μόνο τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα αλλά και του μέσου Ευρωπαίου. Να λέμε τα πράγματα όπως είναι χωρίς να υποχωρούμε. Θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις μακροοικονομικές, οι οποίες δουλεύουν. Ζητάμε μία βραχύβια χρονική περίοδο προκειμένου να παρουσιάσουμε στην ΕΚΤ και στην Ευρ. Επιτροπή το πρόγραμμά μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια σε επίπεδο ευρωπαϊκών συμφωνιών. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες χωρίς να συνθλίψουμε με ένα σφυρί το ευαίσθητο άνθος της Δημοκρατίας".
"Από την πρώτη μέρα μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία μπορεί να μας καταλάβει καλύτερα από κάθε άλλο έθνος στην Ευρώπη. Όταν λοιπόν επιστρέψω στη χώρα μου, θα βρεθώ στο κοινοβούλιο θα βρω το τρίτο κόμμα που είναι ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα. Η Γερμανία μπορεί να είναι περήφανος ότι έχει εξουδετερωθεί ο ναζισμός, καθότι ο πρόεδρός μας κατέθεσε στεφάνι στην Καισαριανή. Χρειαζόμαστε τους φίλους μας για να μείνουμε σε αυτή τη σταθερή πορεία και να μη βιώσουμε ποτέ ξανά περιόδους ύφεσης", κατέληξε ο κύριος Βαρουφάκης.