Επιβεβλημένη από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η καταβολή δύο συντάξεων αναπηρίας, η μια από γερμανικό φορέα ασφάλισης και η δεύτερη από τον ΟΓΑ, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με αφορμή προσφυγή συνταξιούχου στον οποίο ο ΟΓΑ δεν άναψε το “πράσινο φως” για δεύτερη σύνταξη, έκριναν με την υπ΄ αριθμ. 323/2015 απόφασή τους ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί (1408/71 και 1248/92) οι οποίοι έχουν αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του εθνικού δικαίου, “δεν επιτρέπουν την εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας που αποκλείει την λήψη σύνταξης αναπηρίας για το λόγο ότι ο ασφαλισμένος λαμβάνει ήδη σύνταξη ίδιας φύσεως με τη σύνταξη αναπηρίας, από ασφαλιστικό φορέα άλλου κράτους μέλους, ασχέτως του ύψους της σύνταξης αυτής”.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο συνταξιούχος “δεν μπορούσε να στερηθεί την σύνταξη αναπηρίας του ΟΓΑ επειδή λαμβάνει σύνταξη εργατικού ατυχήματος από γερμανικό ασφαλιστικό φορέα”, ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή σύνταξης και από τον ΟΓΑ.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε προσφυγή ο Ν.Π., ο οποίος εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια στην Γερμανία και όταν υπέστη εργατικό ατύχημα έλαβε σύνταξη αναπηρίας, λόγω μείωσης της βιοποριστικής του ικανότητας κατά 30%.
Ο Ν.Π. επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως αγρότης, και το 2000 ζήτησε από τον ΟΓΑ να του χορηγηθεί σύνταξη αναπηρίας. Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ απάντησε ότι δεν δικαιούται σύνταξη από τον Ελληνικό Οργανισμό, καθώς λαμβάνει σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης, η οποία υπερβαίνει το ποσό της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η γερμανική σύνταξη είναι της ίδιας φύσεως με αυτήν που ζητάει να λάβει. Έτσι, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, η οποία δικαίωσε τον συνταξιούχο δεκαπέντε χρόνια μετά…