Μπισκότα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 1 - Πολύ εύκολη

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για τα μπισκότα

115 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γραμμάρια ζάχαρη
1 αυγό μόνο ο κρόκος
1/2 κουταλάκι 
εκχύλισμα βανίλιας εσάνς
130 γραμμάρια
 αλεύρι φαρίνα
2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κούπα 
μαρμελάδα dulce de leche
Λίγο αλάτι

Για το dulce de leche

1 λίτρο γάλα ημίπαχο ή πλήρες
1 πρέζα μαγειρική σόδα
½ κλωναράκι βανίλια
270 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τα μπισκότα

Στο κάδο του μίξερ χτυπήστε με το φτερό το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτετε τον κρόκο του αυγού και το εκχύλισμα βανίλιας.

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το προσθέτετε στο μείγμα του βουτύρου.

Ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάστε τη ζύμη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να σφίξει.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Παίρνετε κομματάκια από τη ζύμη και φτιάχνετε μπαλάκια διαμέτρου 2,5 εκατοστών περίπου. Πατήστε τα ελαφρά να πλατύνουν λίγο και τα βάζετε στο ταψί.

Όταν τελειώσετε, πιέζετε με το δάκτυλό σας στο κέντρο του κάθε μπισκότου για να κάνετε μια μικρή λακουβίτσα.

Στη συνέχεια γεμίστε με 1/2 κουταλάκι μαρμελάδα.

Ψήνετε τα μπισκότα για 12 - 15 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Για το dulce de leche

Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μια κουταλιά ζάχαρη άχνη,ανοίγουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και την αφήνουμε να καραμελώσει.

Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 λίτρο γάλα, ½ κλωναράκι βανίλιας,1 πρέζα μαγειρική σόδα και την υπόλοιπη ζάχαρη.

Ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και αφήνουμε το γάλα να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Μόλις αρχίσει να βράζει,χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει.

Ενώ βράζει ανακατεύουμε μια κουτάλα και προσέχουμε να μην ξεχειλίσει.

Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά συνολικά και στο χρόνο αυτό ελέγχουμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο.

Παίρνουμε μια σταγόνα από το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τη ρίχνουμε σε ένα πιάτο.

Αν είναι σταθερή και όχι νερουλή το γλυκό μας έχει βράσει όσο πρέπει και είναι έτοιμο.

Το αφήνουμε λίγο ούτως ώστε από καυτό να γίνει χλιαρό και αφαιρούμε τη βανίλια που την είχα βάλει μόνο για να δώσει άρωμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα που φτιάξαμε σε μικρά βάζα,τα συσκευάζουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.

Το dulce de leche σερβίρεται παγωμένο και διατηρείται στο ψυγείο.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr