Του Γιώργου Λαμπίρη
Το Νοέμβριο του 2012 ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, οι οποίοι έκαναν λόγο για οικονομική καταστροφή. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις αγανακτισμένων κτηνοτρόφων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, καθώς ζητούσαν να πληρωθούν για τα προϊόντα που είχαν διαθέσει στην εταιρεία, η οποία ανήκε μέχρι και τότε στην Αγροτική Τράπεζα.
Στην πορεία αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική, καταφεύγοντας στην ίδρυση μίας πρότυπης γαλακτοκομικής μονάδας.
"Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα των χτυπημάτων που δεχόμαστε όλα αυτά τα χρόνια", λέει ο συντονιστής της Κίνησης Κτηνοτρόφων. Μετά τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι ξεκίνησαν δημιουργώντας τον πρότυπο θεσμό, ο οποίος παράγει το ΘΕΣγάλα, και οι Γιαννιώτες συνάδελφοί τους προχώρησαν στην παραγωγή του "Γιαννιώτ'κου".
Παίζοντας ουσιαστικά με τον τρόπο που προφέρεται η λέξη από τους ντόπιους έκοψαν το "ι" και δημιούργησαν τη συγκεκριμένη ονομασία. Παράλληλα προχώρησαν στη σύσταση της συνεταιριστικής κίνησης Ιωαννίνων.
"Θέλαμε να αντιμετωπίζουμε το υψηλό κόστος παραγωγής. Όλα αυτά τη στιγμή που αρκετοί από εμάς είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν το χώρο. Υπήρχε μία διάθεση 'να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε'".
"Αφορμή ήταν η πώληση της ΔΩΔΩΝΗ σε ιδιώτες, η οποία πρόσθεσε ένα ακόμα βάρος στις πλάτες μας. Στόχος μας βέβαια δεν ήταν να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την εταιρεία. Στην πραγματικότητα θέλαμε να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. έπρεπε να κάνουμε κάτι για να σταθούμε στα πόδια μας και αυτό κάναμε. Η πρωτοβουλία τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο". , λέει στο news.gr ο Μιχάλης Τζίμας.
Αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων, έχουν ήδη φέρει στα ράφια των τοπικών καταστημάτων, αγελαδινό γάλα - πλήρες και light - καθώς και αγελαδινό αλλά και πρόβειο γιαούρτι.
"Στόχος μας είναι να διαθέσουμε μελλοντικά τα προϊόντα μας και μέσω ΑΤΜ γάλακτος. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς. Πρέπει να καλύψουμε πρώτα τα τρέχοντα έξοδα και μετά να προχωρήσουμε στα όποια σχέδια επέκτασης", προσθέτει ο επικεφαλής των κτηνοτρόφων.
Στην ομάδα των παραγωγών συμμετέχουν κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν συνάψει σύμβαση με τοπικό γαλακτοκομείο των Ιωαννίνων, απ' όπου προέρχεται και το σύνολο της παραγωγής.
"Κάποιοι φοβήθηκαν να συμμετάσχουν σε όλο αυτό. Το ρίσκο ήταν μεγάλο να ξεκινήσεις μία αυτόνομη κίνηση. Βασικός φόβος μας ήταν και είναι το πώς θα διαθέσουμε τα προϊόντα μας στα ράφια, δεδομένου και του έντονου ανταγωνισμού από μεγάλες εταιρείες. Ξεκινήσαμε να παράγουμε μικρές ποσότητες για να το γνωρίσει ο κόσμος. Παρόλ' αυτά οι ντόπιοι άνοιξαν την αγκαλιά τους και μας υποδέχθηκαν. Σε τέτοιο βαθμό που αναγκαζόμαστε να κάνουμε κινήσεις που δεν προλαβαίνουμε. Ξεκινήσαμε με την προοπτική να διαθέτουμε από 200 έως 300 κιλά γάλακτος την ημέρα σε τοπικά καταστήματα. Και ξαφνικά η ζήτηση έφτασε στον ένα τόνο μέσα σε δύο ημέρες και συνεχώς αυξάνεται".
"Πηγαίνει ο κόσμος στα μαγαζιά και το ζητάει. Το πώς θα αντιδράσουν οι μεγάλες εταιρείες δεν το ξέρουμε ακόμα. Προς το παρόν πάντως απευθυνόμαστε σε παντοπωλεία και mini market", συμπληρώνει ο Μιχάλης Τζίμας.
"Ξεκινήσαμε διαθέτοντας τις τρεις πρώτες ημέρες της λειτουργίας μας σε κάποιους επιλεκτικά. Η ζήτηση όμως αυξήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Η κίνησή μας ξεκίνησε στην αρχή με τη συμμετοχή 20 ατόμων. Στη συνέχεια όταν είδαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής την ανταπόκριση που συνάντησε το εγχείρημα έφθασαν και ξεπέρασαν τους 50. Μία σκέψη που γεννήθηκε αρκετό καιρό πριν και αποφασίσαμε οριστικά να το προχωρήσουμε δύο μήνες πριν. είπαμε ότι θα μπουν δύο άτομα μπροστά και αν αποτύχουν θα σηκωθούν και θα φύγουν από την Ελλάδα(γελάει)".
"Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει και πρόβειο γάλα. Ωστόσο επιδιώκουμε στην ενίσχυση της πολιτείας. Δεν αποκλείεται να προσπαθήσουμε να λάβουμε και επιδότηση μελλοντικά. Πρέπει όμως να δουν οι αρμόδιοι υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης αν θέλουν να υπάρχει κτηνοτροφία. Γιατί αυτή η κίνηση αποτελείται από νέους ανθρώπους, τριανταπεντάρηδες, οι οποίοι επιθυμούν να μείνουν στο χώρο και να παράγουν έργο".
Η γιαννιώτικη πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων ξεκίνησε κυρίως γιατί κάποιοι "στερήθηκαν" για να την κάνουν πράξη, όπως λέει ο κύριος Τζίμας. Με μοναδικό κεφάλαιο τα ζώα τους και την προσωπική τους εργασία, ο καθένας από τους συμμετέχοντες στην κίνηση αυτή προσέφεραν ένα μερίδιο στη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία δεν έλαβε καμία επιδότηση. Πέρα όμως από την θετική ανταπόκριση των ντόπιων ελπίζουν και στην υποστήριξη του κράτους.