Σε επιχείρηση στη Νέα Χαλκηδόνα του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής
Συνελήφθη χθες (28/9) στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, 41χρονος αλλοδαπός για διευκόλυνση εισόδου από το ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, μεταφορά και διευκόλυνση αλλοδαπών στο εσωτερικό και εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη κατ' εξακολούθηση.
Επίσης, συνελήφθησαν συνολικά δέκα αλλοδαποί (επτά ενήλικες και τρείς ανήλικοι), οι οποίοι στερούνταν εγγράφων, και την προώθηση τους στην Ελλάδα φέρεται πως είχε πραγματοποιήσει το εν λόγω κύκλωμα. Μετά τη καταγραφή τους, οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, για την παραμονή οικογενειών και ανήλικων μεταναστών, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση του κυκλώματος, ταυτοποιήθηκε και εντοπίστηκε ο 41χρονος ως βασικό μέλος διεθνούς κυκλώματος που αναλάμβανε τη διοργάνωση παράνομων προωθήσεων μεταναστών από τη Τουρκία στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο 41χρονος συνελήφθηκε να μεταφέρει με το επιχειρησιακό του αυτοκίνητο 7 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 3 ανήλικους. Μάλιστα οι δύο ανήλικοι βρέθηκαν στοιβαγμένοι στο χώρο αποσκευών του οχήματος.
Όσον αφορά τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, οι παράνομες διακινήσεις πραγματοποιούνταν κλιμακωτά, με ενδιάμεσα στάδια και τελικό προορισμό στην Αθήνα. Ακολούθως διοργάνωναν δευτερεύουσες διακινήσεις των μεταναστών με προορισμό τη Γερμανία.
Οι διακινητές χρέωναν τους υπό προώθηση μετανάστες χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από 4.000 έως και 6.000 ευρώ το άτομο. Οι μετανάστες κατέβαλλαν-«ασφάλιζαν» το συμφωνηθέν χρηματικό πόσο σε παράνομο γραφείο συναλλαγών με τη μέθοδο «HAWALΑ», που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Με την «ασφάλιση» των χρημάτων, οι μετανάστες μεταφέρονταν οδικώς από τη Κωνσταντινούπολη, στην Αδριανούπολη και έπειτα σε δασώδη περιοχή της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Στη συνέχεια, το κύκλωμα διακινούσε σε μικρές ομάδες τους μετανάστες με φουσκωτές βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου σε ελληνικό έδαφος. Οι μετανάστες κρύβονταν σε δασώδη περιοχή για μία με δύο ημέρες, όπου τους παραλάμβαναν οι διακινητές με διαφορετικά οχήματα και τους μετέφεραν σε διαμέρισμα στη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Μόλις οι μετανάστες έφταναν στο διαμέρισμα, οι διακινητές τους βιντεοσκοπούσαν και χρησιμοποιούσαν το βίντεο ως αποδεικτικό υλικό για την «απασφάλιση» και καταβολή μέρος των συμφωνηθέντων χρημάτων.
Στο διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης, οι μετανάστες διέμεναν μία με δύο ημέρες μέχρι την σταδιακή προώθησή τους στην Αθήνα.
Το στάδιο της προώθησης τους στην Αθήνα φέρεται πως είχε αναλάβει αποκλειστικά ο 41χρονος αλλοδαπός, ο οποίος χρησιμοποιούσε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του για τη μεταφορά των μεταναστών.
Λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα, βιντεοσκοπούσε τους μετανάστες και έστελνε το βίντεο στους συνεργούς του στην Τουρκία, ώστε να «απασφαλιστούν» και να καταβληθούν σύμφωνα με τη μέθοδο «HAWALA» και τα υπόλοιπα χρήματα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τις τελευταίες πέντε ημέρες το κύκλωμα φέρεται πως έχει διακινήσει από τη Τουρκία στην Ελλάδα τουλάχιστον 25 μετανάστες.
Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στην περιοχή των Πατησίων, την οποία χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την απόκρυψη των μεταναστών στην Αθήνα, βρέθηκαν επιπλέον 3 αλλοδαποί που στερούνταν εγγράφων.
Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.