Έλληνας αξιωματούχος: Δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης μίας Grexit

Μπορεί ορισμένες φωνές στην Ευρώπη να υποστηρίζουν πως μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα ήταν τόσο καταστροφική όσο θα ήταν πριν από τρία χρόνια και ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση σε μία τέτοια περίπτωση, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς τις απόψεις αυτές.

“Και μόνο η απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας θα αναστατώσει τις οικονομίες της Ευρωζώνης σε μία πολύ εύθραυστη περίοδο”, δηλώνει στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος. “Αυτοί που χαράσσουν πολιτική στην Ευρωζώνη δεν έχουν πρόχειρο ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνων σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά μετά τις εκλογές, και αυτό είναι λάθος”, προσθέτει.

Ο ίδιος αξιωματούχος, πάντως, εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα δε θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. “Δεν είναι όπως το 2012, όμως θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε σε αυτό που συνέβη τότε, ειδικά αν υπάρξουν ενδείξεις για τραπεζικό πανικό”, επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ, αναγνωρίζει πως μία Grexit δεν θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα, “όμως μεσοπρόθεσμο θα υπήρχε το ερώτημα αν υπάρχει συνοχή εντός της Ευρωζώνης και αν ο τελικός στόχος της ενσωμάτωσης είναι εφικτός”.

Όμως και ο Κόλις Έλις, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου Moody's, συμφωνεί πως μία Grexit θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. “Ναι, οι δίοδοι εξάπλωσης έχουν περιοριστεί, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές θα έπρεπε μολαταύτα να δράσουν ταχύτατα και αποφασιστικά για να περιορίσουν τις πιέσεις που θα ασκηθούν στην περίπτωση μίας ελληνικής εξόδου, γιατί οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν”, υπογραμμίζει.