Πρόσφατα, ένα δικαστήριο της Αλάσκα καταδίκασε τον 39χρονο Jason Barnum για απόπειρα δολοφονίας. Τα μίντια διεθνώς ασχολήθηκαν με τον κατάδικο, όχι όμως για το έγκλημά του. Αλλά για τα μάτια του... Γιατί ο Barnum έχει κάνει τατουάζ μέσα στο μάτι. Συγκεκριμένα έχει κάνει μαύρο όλο το λευκό του βολβού του δεξιού του ματιού χρησιμοποιώντας ειδικό μελάνι για τατουάζ.
Και δεν είναι ο μόνος.
Η τρέλα αυτή του... τατουάζ ματιών γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως κερδίζει έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο πρώτος που πειραματίστηκε με το τατουάζ ματιών ήταν ένας επαγγελματίας tattoo artist από τις ΗΠΑ, με το καλλιτεχνικό όνομα Luna Cobra. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο BBC, σκέφτηκε να κάνει τατουάζ στα μάτια του, όχι για να δείχνει κακός ή άγριος αλλά για να μοιάζει με τους αγαπημένους του ήρωες - πρωταγωνιστές της ταινίας επιστημονικής φαντασίας Dune (οι ήρωες της έχουν μπλε μάτια).
Ο ίδιος δοκίμασε πρώτα από όλα στον εαυτό του το τατουάζ ματιών και στη συνέχεια σε κάποιους φίλους που του το ζήτησαν. Και σιγά σιγά... η μόδα άρχισε να εξαπλώνεται.
Για να χρωματίσει κανείς το λευκό του ματιού του χρειάζεται αρκετές ενέσεις ενώ ο χρωματισμός είναι μη αναστρέψιμος.
Γι' αυτό και ο ίδιος ο Luna Cobra δεν κάνει τατουάζ ματιών σε άτομα κάτω των 20 ετών ενώ σε όλους του τους πελάτες συστήνει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν το κάνουν.
Η Αμερικανική Οφθαλμολογική Ένωση έχει καταδικάσει αρκετές φορές την πρακτική και προειδοποιεί όσους κάνουν ή σκέφτονται να κάνουν τατουάζ στα μάτια τους ότι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, επιπλοκών, ακόμη και τύφλωσης.
Μια νέα μόδα με παλιά ιστορία;
Πάντως η πρακτική του χρωματισμού του λευκού των ματιών δεν είναι ίσως όσο καινούρια πιστεύουμε.
- Το 150 μ.χ. ο χειρουργός και φιλόσοφος Γαληνός έγραφε για το χρωματισμό της ίριδας των ματιών.
- Σε πολλές κοινωνίες οι άνθρωποι εφάρμοζαν κάποιο είδος βαφής μέσα στα μάτια τους για να καμουφλάρουν το υπόλευκο χρώμα που παίρνουν τα μάτια σε όσους πάσχουν από καταρράκτη σε προχωρημένο στάδια ή και λεύκωμα.
- Επίσης, χρωμάτιζαν τα μάτια τους συχνά άνθρωποι που είχαν χάσει την όραση τους.
- Το 19ο αιώνα η πρακτική της έγχυσης χρώματος μέσα στο μάτι με κάποια βελόνα τατουάζ αναβίωσε. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.