Samsung – Blackberry : Ο καπνός για το deal έχει φωτιά ;

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η Samsung και η Blackberry επιχείρησαν - χωρίς απαραίτητα να τα καταφέρουν - να διαψεύσουν πληροφορίες, που τις ήθελαν να συζητούν για εξαγορά του καναδικού κατασκευαστή smartphone από τους Κορεάτες.

Πρόκειται για είδηση, που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, και – σύμφωνα με την οποία – η Samsung προσέγγισε την BlackBerry, προσφέροντας αρχικά τίμημα στα 13,35 έως 15,49 δολάρια ανά μετοχή, αποτιμώντας κατ΄ αυτό τον τρόπο την εταιρεία στα 7,5 δισ. δολάρια. Μετέδωσε ακόμα ότι – για το σκοπό αυτό – υπήρξε συνάντηση μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών των δύο εταιρειών την περασμένη εβδομάδα.

Η Samsung χαρακτήρισε την είδηση αβάσιμη, ενώ η BlackBerry σχολίασε ότι δεν έχει συζητήσει για καμία πιθανή προσφορά εξαγοράς, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν είχε δεχθεί σχετική πρόταση από την κορεατική πλευρά.

Στέλεχος των Καναδών δήλωσε ότι η BlackBerry δέχεται διαρκώς προσφορές, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές θα ήθελαν πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή που μετέδωσε το Reuters και η οποία είναι τουλάχιστον 37% πάνω από το κλείσιμο της μετοχής της εταιρείας την Τρίτη (την Τετάρτη, το χαρτί κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδό του την τελευταία δεκαετία, κατά 30%).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Samsung ενδιαφέρεται για το ευρύ χαρτοφυλάκιο πατεντών της BlackBerry, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τον Β2Β τομέα, όπως και το λογισμικό ψυχαγωγίας στο αυτοκίνητο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι εδώ και δύο μήνες, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται - για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο project - στο κομμάτι των υπηρεσιών διαχείρισης.

Επισημαίνεται ακόμα ότι, την περυσινή χρονιά, οι μετοχή της Blackberry κατέγραψε κέρδη 48%, μετά από τη στρατηγική ανάκαμψης, που ακολούθησε ο διευθύνων σύμβουλός της, καθώς την τελευταία εξαετία έχανε διαρκώς μερίδια, κυρίως από τους Κορεάτες.