Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

Τα ψηλά τακούνια καταπονούν τις αρθρώσεις και προκαλούν αλλαγές στη βάδιση παρόμοιες με εκείνες που βλέπουν οι γιατροί στις γυναίκες με αρθρίτιδα στα γόνατα, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχουν διαπιστώσει ότι κάθε φορά που μια γυναίκα βάζει ένα ζευγάρι γόβες στιλέτο ασκείται μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις της, και για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες η ζημιά είναι ακόμα χειρότερα.

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Ορθοπεδικής Έρευνας» (JOR), οι επιστήμονες κατέγραψαν τον τρόπο βαδίσματος 14 εθελοντριών, καθώς περπατούσαν με διάφορα είδη παπουτσιών - από ίσια αθλητικά παπούτσια έως τα ψηλοτάκουνα. Όπως διαπίστωσαν , όσο αυξανόταν το ύψος των τακουνιών, τόσο άλλαζε ο τρόπος βαδίσματος, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων των γονάτων τους.

Οι ψηλοτάκουνες γόβες ή ακόμα και τα τακούνια ύψους 4,5 εκατοστά και πάνω, καταστρέφουν τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους, κάνοντας τα γόνατα των γυναικών να φαίνονται γερασμένα.

"Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια έχει ενοχοποιηθεί ως ένας πιθανός συνεισφέρων παράγοντας για τον υψηλότερο κίνδυνο διάρκεια ζωής της οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες", είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Μάθιου Τίτσεναλ του Biomotion Lab του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

«Πολλές από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν με το αυξανόμενο ύψος των τακουνιών και το αυξανόμενο βάρος είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται με την ηλικία και με την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ψηλών τακουνιών, ιδίως σε συνδυασμό με περίσσιο σωματικό βάρος, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες», προσέθεσε.