Bloomberg: Η ΕΚΤ απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης, αλλά διστάζει

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες της Ελλάδας, ελπίζοντας ότι στην πραγματικότητα αυτό δε θα χρειαστεί”, σημειώνεται σε ανάλυση του Bloomberg για την τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

“Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφή τη θέση της: Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει εγγύηση για μετρητά από μας”, επισημαίνεται στο άρθρο, όπου τονίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι επαναλαμβάνει την τακτική που εφαρμόστηκε και στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Κύπρου, όταν η απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λειτούργησε ως μοχλός πίεσης για πολιτικές αποφάσεις.

Και μπορεί τέτοιες απειλές να γίνονται στα λόγια, όμως είναι αμφίβολο αν η ΕΚΤ θα προχωρούσε πράγματι σε ένα τέτοιο βήμα. “Η διαπραγμάτευση ξεκινά με την απειλή της αμοιβαία διασφαλισμένης καταστροφής. Αλλά να αποσύρει τη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα είναι στο δρόμο που οδηγεί έξω από το ευρώ”, σημειώνει ο Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.

Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι το ποια θα ήταν η θέση της Ελλάδας σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι πιθανό να συζητηθεί στις 22 Ιανουαρίου – αν δηλαδή η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων.

“Προσωπικά θα έβρισκα πτοβληματική μία ανακοίνωση για ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα περιλαμβάνει ελληνικά κρατικά ομόλογα τον Ιανουάριο”, εκτιμά ο 'Αρντο Χάνσον, στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. “Όταν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να έρθει και να πει ότι θα αναδιαρθρώσει το χρέος του, το να δεσμεύεσαι σε αγορές τέτοιων ομολόγων είναι οριακά εντός αυτών που μπορούν να συζητηθούν”, προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος εκτιμά πως δε συμφέρει τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. “Όμως για να μπορέσει μία πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στροφή 180 μοιρών, θα πρέπει πρώτα να δούμε ακροβασίες και ριψοκίνδυνη διπλωματία”, τονίζει.