Το «κλειδί» για τη μάθηση και τη μνήμη στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι o ύπνος, αναφέρει μια ομάδα διεθνών επιστημόνων.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε 216 μωρά ηλικίας έως 12 μηνών ανακάλυψαν ότι αδυνατούσαν να θυμηθούν κάτι νέο που είχαν μάθει, εάν σύντομα μετά το «μάθημα» δεν είχαν κοιμηθεί για αρκετή ώρα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ εξήγησε ότι η καλύτερη ώρα για μάθηση είναι αμέσως πριν από τον ύπνο και ότι πιθανώς γι’ αυτό καθιερώθηκε στο πέρασμα του χρόνου το διάβασμα στο κρεβάτι. Ωστόσο, οι ερευνητές, λένε ότι «εντυπωσιακά λίγα είναι γνωστά για τον ρόλο του ύπνου κατά το πρώτο έτος της ζωής».
Οι επιστήμονες για να διερευνήσουν, το θέμα, άρχισαν να «διδάσκουν» σε μωρά ηλικίας 6 έως 12 μηνών τρία νέα παιχνίδια με κούκλες. Μετά το «μάθημα», έβαζαν τα μισά από αυτά για ύπνο όση ώρα ήθελαν, ενώ τα άλλα μισά είτε δεν κοιμόντουσαν, είτε κοιμόντουσαν για λιγότερο από 30 λεπτά. Την επόμενη μέρα, ενθάρρυναν τα μωρά να παίξουν με τον τρόπο που είχαν διδαχθεί.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» , έδειξαν ότι ο ύπνος ήταν ζωτικής σημασίας για την μάθηση.
«Αυτοί που κοιμούνται μετά μάθηση μαθαίνουν καλά, ενώ όσα δεν κοιμούνται, δεν μαθαίνουν τίποτα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέιν Χέρμπερτ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.
Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι και στους ενήλικες ο εγκέφαλος συγκρατεί καλύτερα τις πληροφορίες, όταν έχει μεσολαβήσει ύπνος, ενώ πολυάριθμες άλλες έχουν δείξει ότι ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στο «ξεσκαρτάρισμα» και την αποθήκευση των αναμνήσεων.