Στέλεχος της ΕΚΤ προτείνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους!

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στη χώρα μας δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για ενδεχόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ.

“Το ελληνικό πρόβλημα είναι μικρό σε σύγκριση με το ερώτημα αν και πότε θα διευρύνουμε τη νέα νομισματική μας πολιτική”, τονίζει ο Νουαγιέ.

Το στέλεχος της ΕΚΤ καλεί επιπλέον την Ευρώπη να μελετήσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και χορήγησης περισσότερου χρόνου για να αποπληρώσει η χώρα τα χρέη της, σημειώνοντας πως θα ήταν “αρμόζον” να σκεφτούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παρατείνουν τις ωριμάνσεις των δανείων τους προς την Ελλάδα, μία κίνηση που θα ισοδυναμούσε με μία δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως επισημαίνεται.

“Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους στοιχίζει πάντα πολλά σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη. Είναι πραγματικά κάτι που θέλεις να χρησιμοποιείς μόνο σαν εργαλείο έκτακτης ανάγκης και να το κάνεις όσο πιο φιλικά γίνεται προς τους δανειστές”, παρατηρεί ο Νουαγιέ, προσθέτοντας: “Επί του παρόντος, μπορεί κανείς να σκεφτεί αν το πρόγραμμα αποπληρωμής είναι κατάλληλο, αλλά αυτό ουσιαστικά είναι θέμα για διαπραγμάτευση ανάμεσα στους δανειστές και τους οφειλέτες”.

Πάντως, ο Νουαγιέ ξεκαθαρίζει πως οποιοδήποτε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων αποφασιστεί θα έχει αυστηρούς περιορισμούς, διευκρινίζοντας πως θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της αναχρηματοδότησης κάθε κυβέρνησης εξακολουθεί να προέρχεται από τις ιδιωτικές αγορές.