Μεϊμαράκης: Η Ν.Δ. έχει χρεωθεί ένα δυσανάλογο βάρος

Ο πρόεδρος της Βουλής τονίζει πως «παρά τα όσα συζητιούνται και ακούγονται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις και δεν αλλάζει ατζέντα»

«Η Ν.Δ. έχει χρεωθεί ένα δυσανάλογο βάρος», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που παραχωρεί στο newsbeast.gr ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο ίδιος αναφέρεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «παρά τα όσα συζητιούνται και ακούγονται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις και δεν αλλάζει ατζέντα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη:

- Στην επικαιρότητα ακούμε μια μονότονη κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα φέρει τη καταστροφή...

Η Ν.Δ. δεν ευθύνεται γι' αυτή την προεκλογική εικόνα. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρη. Και όχι μόνο. Τα στελέχη του με αυτά που λένε αλλά και οι αποφάσεις των συνεδρίων τους που επικαλούνται δημιουργούν αυτήν την εικόνα. Και μάλιστα σε αυτή τη χρονική συγκυρία κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες προσδοκίες ταμειακών και λογιστικών εσόδων, τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους της, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από το ΔΝΤ. Δεν σας έχει κάνει εντύπωση κ. Ταβουλάρη ότι παρά τα όσα συζητιούνται και ακούγονται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις και δεν αλλάζει ατζέντα, για παράδειγμα όσον αφορά τις κατασχέσεις καταθέσεων και άλλα πολλά;

- Οι πολίτες που έχουν βιώσει αρκετά δυσάρεστα και επί κυβέρνησης της ΝΔ, γιατί να την επιβραβεύσουν πάλι σε αυτές τις εκλογές;

Πράγματι οι πολίτες έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες θυσίες. Όμως η Ν.Δ. έχει χρεωθεί ένα δυσανάλογο βάρος. Ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν 2,5 χρόνια και συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην υπάρξει ακυβερνησία και οδηγηθούμε σε χρεοκοπία. Δεν είχαμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας. Υπήρξαν υποχωρήσεις για να καταστεί εφικτή μια προγραμματική σύγκλιση και δεν εφαρμόστηκε η πολιτική της αυτούσια. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2012 είχε διαμορφωθεί ήδη μια συγκεκριμένη κατάσταση. Υπήρχαν δεσμεύσεις της χώρας στους βασικούς τομείς της πολιτικής που δεν μας επέτρεπε μια μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και διαπραγματεύσεων. Δεν υπήρχε δηλαδή άλλος δρόμος να ακολουθηθεί. Το κυριότερο όμως είναι ότι έστω και με τα παραπάνω δεδομένα, δεν ολοκληρώσαμε τη θητεία μας. Και ίσως κάποιοι γι' αυτό να ανησυχούσαν και τελικά να εκβίασαν τις εκλογές. Ανησυχούσαν διότι άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια. Μειώθηκε κατά 30% η έκτακτη εισφορά, μια πολύ μικρή αύξηση αλλά αύξηση στο εισόδημα των πολιτών, αποφασίστηκαν οι εκατό δόσεις για χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία, δόθηκε το κοινωνικό μέρισμα , ενώ παρατηρείται μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο η οποία είναι φυσικό να φανεί το 2015. Επίσης, παρατηρείται μια μικρή μείωση της ανεργίας η οποία όπως είναι φυσικό, εφόσον συνεχιστεί αυτή η πολιτική της σταθερότητας και της ανάπτυξης να μειωθεί ακόμη περισσότερο το τρέχον έτος. Πιστεύω ότι αν εξελίσσονται όλα ομαλά και εκλογές είχαμε το 2016, οι πολίτες θα επιβράβευαν την πολιτική αυτή.

- Πιστεύετε ότι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα υπάρξει τιμωρητική ψήφος;

Σε πολύ μικρό ποσοστό. Διότι οι πολίτες είναι καχύποπτοι. Το 2009 πίστεψαν τα ψέματα που τους είπαν και πλέον δεν μπορεί κάποιος να τους κοροϊδέψει. Δεν θα αφήσουν να πάνε χαμένες οι θυσίες τους και θα επιλέξουν την σταθερότητα και την ανάπτυξη.

- Πάντως, όλοι παραδέχονται πως αυτή η Βουλή ήταν πολύ δύσκολη και εσείς γνωρίζετε περισσότερο τους χειρισμούς που έπρεπε να κάνετε δυόμιση ολόκληρα χρόνια ως Πρόεδρος του Σώματος...

Ίσως ήταν η δυσκολότερη Βουλή τα τελευταία 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης, διότι προέκυψε σε σημαντικό βαθμό από ψήφους αγανάκτησης και τιμωρίας προς όλο το πολιτικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό όλοι ανησυχούσαμε τι ποιότητα θα είχε. Οφείλω να τονίσω πως ανάλογα με το τι περιμέναμε η εικόνα του Κοινοβουλίου ήταν πολύ καλύτερη. Οι βουλευτές πραγματικά στάθηκαν στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων. Υπήρξαν φυσικά και εξαιρέσεις. Πρέπει επίσης να σας πω ότι για πρώτη φορά λειτουργήσαμε με 8 κοινοβουλευτικές ομάδες, λειτουργήσαμε με κυβέρνηση στην οποία μετείχαν, αρχικά τρία κόμματα και δύο στη συνέχεια. Για πρώτη φορά λειτουργήσαμε με προφυλακισμένους βουλευτές, για πρώτη φορά υπήρξαν τέτοιες συζητήσεις, συνεννοήσεις και συνεργασίες που εγώ θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ανταποκριθήκαμε.

Πηγή: newsbeast.gr