Νέες διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ - Φόρος 10% και από το πρώτο ευρώ στην περίπτωση που γίνονται με κατάθεση μετρητών
Μόνο με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζών εξασφαλίζουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στην περίπτωση χρηματικών γονικών παροχών ή δωρεών.
Εάν η γονική παροχή γίνει με κατάθεση μετρητών, τότε δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Σημειώνεται, ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021 η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ. Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του, είναι αφορολόγητα.
Δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, υπόκειται σε φόρο ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται σε συγγένεια δευτέρου βαθμού και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται σε συγγένεια τρίτου βαθμού. Όπως υπογραμμίζεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, οι εν λόγω δωρεές και γονικές παροχές δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων. Από τον φόρο δε που προκύπτει, εκπίπτει: α) ο φόρος που αναλογεί στις προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές, και β) ο φόρος που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε ή οριστικά και τελεσίδικα βεβαιώθηκε στην αλλοδαπή για τις δωρεές και γονικές παροχές κινητών που έγιναν εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι στη συγγένεια δευτέρου βαθμού υπάγονται: α) οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, β) οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, γ) τα εκούσια ή δικαστικά αναγνωρισθέντα τέκνα έναντι των ανιόντων του πατέρα που τα αναγνώρισε, δ) οι κατιόντες του αναγνωρισθέντος έναντι του αναγνωρίσαντος και των ανιόντων αυτού, ε) οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), στ) οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, ζ) οι πατριοί και οι μητριές, η) τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, θ) τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί – νύφες) και ι) οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί – πεθερές).
Όσον αφορά δε τη συγγένεια τρίτου βαθμού, υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομουμένου ή εξωτικός.
Κάλυψη τεκμηρίων
Οι γονείς μπορούν πλέον χωρίς καμία επιβάρυνση να δίνουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους, προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα με πλήρη κάλυψη του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης της Εφορίας. Τα παιδιά δηλαδή μπορούν να επικαλούνται τις αφορολόγητες δωρεές των χρηματικών ποσών από τους γονείς τους και να καλύπτουν νόμιμα τα τεκμήρια απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Κι αν έχουν και πολύ χαμηλά δικά τους εισοδήματα δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που δίνουν τα χρήματα (οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες κ.λπ.) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.