Η εκτόξευση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα και ο ντε φάκτο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα καθιστά άνευ ουσίας το πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που συζητούσε η Ευρωζώνη με την Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό έχουν συνειδητοποιήσει οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Το νέο σχέδιο της Ευρωζώνης για την Ελλάδα προβλέπει κατ’ αρχή παράταση του υπάρχοντος προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια σύναψη νέου δανείου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσες είναι και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.
Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι συζήτησεις σε κύκλους της Ευρωζώνης για το μέλλον και τις προοπτικές του ελληνικού χρέους. Σημαντική θεωρείται η παρέμβαση του διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Marcel Fratzscher, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το κούρεμα του ελληνικού χρέους προς την Ευρωζώνη κατά 50%, εάν η Ελλάδα δεσμευθεί σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει να γίνεται συνειδητή η έλλειψη βιωσιμότητας του χρέους και έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις. Διχογνωμία υπάρχει σύμφωνα με την Die Welt, και για τον χρόνο που θα πρέπει να γίνει το "κούρεμα". Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει εντός του 2015 και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει αργότερα όταν δεν θα υπάρχει πια ο κίνδυνος να ζητήσουν κάτι ανάλογο και άλλα κράτη...