H απόφαση των κυβερνώντων Σοσιαλιστών της Γαλλίας να αποκλείσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο από την πορεία ειρήνης και διαμαρτυρίας για την επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ για τους ίδιους, καθώς θα οδηγήσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να επιλέξουν τη Μαρίν Λεπέν κι όχι τους αντιπάλους της, εν μέσω των φόβων για νέες επιθέσεις ισλαμιστών.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα έκκληση για εθνική ενότητα σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, μετά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων.
Ωστόσο το αίσθημα ενότητας διήρκησε μόλις μερικές ώρες, καθώς οι διοργανωτές της πορείας ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχει χώρος» για το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο.
«Η ιδέα της εθνικής ενότητας έχει υπονομευθεί πλήρως και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες» δήλωσε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Monde χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποκλειστεί η ιδία από την ομάδα των ηγετών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων που θα ηγηθούν στην πορεία έναν «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό».
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί δήλωσε αργότερα ότι «οποιοσδήποτε το επιθυμεί και νιώθει ότι τον αφορά» μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία. Ο πρόεδρος Ολάντ εξάλλου συναντήθηκε με τη Μαρίν Λεπέν, όπως επίσης και με άλλους ηγέτες κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.
Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να αποκομίσει οφέλη από τον αποκλεισμό της και την προθυμία που έδειξε να χρησιμοποιήσει σκληρότερη γλώσσα για να περιγράψει την επίθεση, ενόψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν φέτος σε δήμους και περιφέρειες στις οποίες προβλέπεται ότι οι Σοσιαλιστές θα υποστούν περαιτέρω μεγάλες απώλειες.
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο» είπε ο Φρανσουά Μικέ-Μαρτί, αναλυτής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Viavoice.
«Οι Γάλλοι πολίτες που ένιωθαν συμπάθεια προς το Εθνικό Μέτωπο αλλά ενδέχεται να κρατούσαν ουδέτερη θέση ή να είχαν αποστασιοποιηθεί είναι τώρα αναγκασμένοι να επιλέξουν, ένα γεγονός που πιθανόν θα επιταχύνει μία μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Λεπέν» τόνισε ο ειδικός.
Η Λεπέν επισήμανε ότι αν και ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά της κατά τη διάρκεια της πορείας, εφόσον εκείνη αποφασίσει να συμμετάσχει, δεν ήρε με σαφήνεια τον αποκλεισμό της από τους επικεφαλής της πορείας.
«Δεν θα εισβάλω παραβιάζοντας τον κλοιό ασφαλείας προκειμένου να επιχειρήσω να συμμετάσχω στην πορεία όπου, απολύτως ξεκάθαρα, οι διοργανωτές δεν θέλουν να μας δουν (το Εθνικό Μέτωπο)» υπογράμμισε η ίδια.