Τι μας μαθαίνει το… σπίτι του Γουόρεν Μπάφετ

Το σπίτι του πάμπλουτου επενδυτή κι επιχειρηματία Γουόρεν Μπάφετ θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής.

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ως εκ τούτου πολλοί εκπλήσσονται όταν πληροφορούνται, ότι ο ίδιος έχει ζήσει στο ίδιο σπίτι το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του.

Το σπίτι του βρίσκεται στην Όμαχα της Νεμπράσκα και το αγόρασε το 1958 έναντι 31.500 δολαρίων. Διαθέτει πέντε κρεβατοκάμαρες και 2,5 μπάνια και σύμφωνα με τον Μπάφετ είναι η "τρίτη καλύτερη επένδυση" που έχει κάνει στη ζωή του, πίσω από τις βέρες του γάμου του.

Κι αν αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να "διδαχθεί" κανείς από το σπίτι του Μπάφετ… σύμφωνα με το Business Insider τα μαθήματα ζωής που μπορεί να πάρει κανείς είναι τα εξής:

1. Ο πλούτος σχετίζεται με αυτά που δε βλέπει κανείς

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πλούσιο όχι κάποιον που έχει 1 εκατ. δολάρια στην τράπεζα, αλλά αυτόν που ξοδεύει τα εκατομμύρια σαν να ήταν… "πετσετάκια". Πολύ συχνά οι άνθρωποι, σημειώνει το δημοσίευμα, συγχέουν τις παγίδες του πλούτου, με τον "πραγματικό πλούτο".

Η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ υπολογίζεται στα 68 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κι όμως, ο ίδιος έχει το ίδιο σπίτι, που αγόρασε πριν από αρκετές δεκαετίες, για το οποίο ο ίδιος λέει: "Η οικογένειά μου κι εγώ ζήσαμε πολλές όμορφες στιγμές μέσα σε αυτό το σπίτι, κι άλλες τόσες που θα έρθουν".

Ο Μπάφετ φαίνεται ότι δεν ξέχασε ποτέ, ότι τα σπίτια χρησιμεύουν απλά για να κατοικούνται.

2. Τα υλικά αγαθά δε φέρνουν την ευτυχία

Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει μόνο ένα σπίτι. "Ορισμένα υλικά αγαθά κάνουν τη ζωή πολύ πιο ευχάριστη. Υπάρχουν όμως κι άλλα που λειτουργούν αντίθετα. Εμένα μου αρέσει να έχω ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, όμως τα πολλά σπίτια θα μου ήταν βάρος. Πολλές φορές όταν κατέχει κανείς πολλά υπάρχοντα, αυτά καταλήγουν να… “κατέχουν” τον ιδιοκτήτη τους. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για μένα, εκτός από την υγεία, είναι οι ενδιαφέρουσες, διαφορετικές και μακροχρόνιες φιλίες".

3. Η επιτυχία δεν έχει να κάνει με σπίτι που διαθέτει κανείς

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της επιτυχίας, όμως το μέγεθος του σπιτιού δεν έχει καμία σχέση με αυτούς. Η ζωή έχει πολλές αναποδιές και αν θέλει κανείς να γνωρίσει την επιτυχία στη ζωή του πρέπει να αφοσιωθεί στο να σκέφτεται, να μαθαίνει, να αναπτύσσει καλές συνήθειες, να έχει μακροχρόνιους στόχους και να… απολαμβάνει το "ταξίδι" του στη ζωή.