Τα… φρικτά βρετανικά Χριστούγεννα με τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Ούτε τα Χριστούγεννα δε... λύγιζαν, καθώς φαίνεται, τη “Σιδηρά Κυρία” Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σε αποσπάσματα από τη αυτοβιογραφία του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα The Times, ο Τιμ Μπελ, φίλος και σύμβουλος της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, περιγράφει τα “κάπως φρικτά” πάρτι Χριστουγέννων που πέρασε μαζί με τη Μάργκαρετ Θάτσερ και το επιτελείο της.

“Ήταν διασκεδαστικά; Ήταν χαρούμενα; Όχι, ασφαλώς και όχι”, αναφέρει ο Μπελ στην αυτοβιογραφία του. “Ήταν κουραστικά και παραδοσιακά και αβάσταχτα ευγενικά. Και κάπως φρικτά, στ' αλήθεια”.

Γιατί όμως ήταν τόσο βαρετά αυτά τα πάρτι; “Δεν υπήρχε απολύτως κανένα δώρο – το δώρα δεν ήταν μέρος των Χριστουγέννων, όσον αφορούσε στη Μάργκαρετ. Όχι χριστουγεννιάτικα φούτερ. Όχι ξεκούμπωτα πουκάμισα. Όχι παντομίμα. Όχι παιχνίδια. Και όχι παιδιά, εκτός από τη χρονιά που είχαμε την τριών μηνών Ντέζι και ήταν πολύ μικρή για να μείνει στο σπίτι, οπότε έπρεπε να πάρω ειδική άδεια για να την πα΄ρω μαζί μας”, θυμάται.

Οι προσπάθειες του συζύγου της Μάργκαρετ Θάτσερ, Ντένις, που ήταν πάντα “η χαρά της ζωής”, δεν ήταν αρκετές. Όπως σημειώνει, αν κάποιος έφτανε νωρίτερα στο πάρτι δεν εμφανιζόταν, αλλά περίμενε στη γωνία μέσα στο αυτοκίνητο - “κανείς δεν ήθελε να φτάσει πρώτος”, αναφέρει, και εξηγεί: “Το πρωτόκολλο για τη μέρα ήταν απολύτως παραδοσιακό και ακριβώς το ίδιο κάθε χρόνο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούσαν στις 12.30 ακριβώς”.

Κεντρικό σημείο της ημέρας ήταν ο καθιερωμένος λόγος της Βασίλισσας, πάντα στις 2:45, κατά τη διάρκεια του οποίου έπρεπε να επικρατεί απόλυτη ησυχία. “Δεν μπορούσες να μιλήσεις, δεν μπορούσες να βήξεις, δεν μπορούσες να κουνηθείς. Έπρεπε να καθίσεις σε μία αρκετά βολική στάση, γιατί αν κουνιόσουν μετά την έναρξη θα σου έριχνε ένα δολοφονικό βλέμμα”, επισημαίνει.

Όμως η Θάτσερ δε παρέλειπε, όπως υποστηρίζει, να κάνει σαρκαστικά σχόλια για τη Βασίλισσα, όπως “ω, πάλι θα στεναχωρηθεί για τους φτωχούς”...