Προανήγγειλε αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ο Μητσοτάκης
Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως εάν γνώριζε, δεν θα επέτρεπε ποτέ την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία χαρακτήρισε πολιτικά μη αποδεκτή, είπε «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και προανήγγειλε αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος της παρακολούθησής του ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Αρνείται να ενημερωθεί με τον δέοντα θεσμικό τρόπο ο κ. Ανδρουλάκης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου. Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποιούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έτσι η Βουλή θα ανοίξει νωρίτερα, στις 22 Αυγούστου, για να συζητήσει το θέμα που έχει προκύψει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην ενίσχυση της διαφάνειας στις μυστικές υπηρεσίες χωρίς να εμποδίζεται η αποστολή τους και ανακοίνωσε ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα υπάρξουν αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Οι αλλαγές στην ΕΥΠ:
- Ενίσχυση λογοδοσίας και εποπτείας της βουλής μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
- Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
- Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα
- Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει την αυτοκριτική του, τονίζοντας ότι επιμένει στον στόχο μιας ισχυρής και εθνικά αυτοδύναμης Ελλάδας.
«Ναι» στην επίσπευση του ανοίγματος της βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της προ ημερησίας συζήτησης εντός εκείνης της εβδομάδας απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.
Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι δεν φώτισε καμία σκιά, ενώ τον κάλεσε να ανακοινώσει άμεσα το λόγο παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.
«Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη; Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε; Ο Πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί. Το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Σφοδρά πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού» σχολίασε το ΚΚΕ.
«Ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των κακών και οικτρών επιλογών της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Στο Θέατρο Σκιών που είναι η «Μητσοτάκης Α.Ε.», η παράσταση «ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές» ολοκληρώθηκε με το σημερινό διάγγελμα, και ήταν μια κακή παράσταση» τόνισε το ΜέΡΑ25.