«Ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια» τονίζουν οι τομεάρχες Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος, καταλογίζοντας της ότι «επιδοτεί την κερδοσκοπία σε καύσιμα και ενέργεια την ώρα που η κοινωνία πλήττεται βάναυσα από την ακρίβεια».
Όπως αναφέρουν «το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών επιβεβαιώνει, ότι σε μια περίοδο που το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας πλήττεται βάναυσα από τις ακραίες αυξήσεις στην ενέργεια (ρεύμα και καύσιμα), οι ενεργειακές και οι πετρελαϊκές εταιρείες αυξάνουν προκλητικά την κερδοφορία τους. Παράλληλα, η ελληνική κοινωνία υφίσταται διπλή αφαίμαξη, στο κόστος ενέργειας και καυσίμων από την ολιγοπωλιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαιοειδών από τη μία, αλλά και στην υπερφορολόγηση του Κράτους από την άλλη, μέσω του υψηλού ΕΦΚ και του ανάλογου ΦΠΑ».
Οι κ.κ. Χαρίτσης και Φάμελλος συνεχίζουν σημειώνοντας ότι «το σημερινό δημοσίευμα επιβεβαιώνει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής καυσίμων, όπως έκανε και η πρόσφατη έκθεση ΣΥΡΙΖΑ για τα πραγματικά υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια» και τονίζουν, ότι «η εφαρμογή φόρου στα υπερκέρδη στις ενεργειακές εταιρείες είναι πλέον μια παγκόσμια υποχρέωση».
«Στη χώρα μας όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και πιο εξοργιστικά από οπουδήποτε αλλού. Σήμερα η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στο κόστος βενζίνης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως αντί να επιταχύνει τη φορολόγηση των υπερκερδών, κάνει ό,τι μπορεί, για να καλύψει τα καρτέλ και να επιδοτήσει τους μηχανισμούς της κερδοσκοπίας. Ακόμα χειρότερα, όπως αποδεικνύει με πρόσφατη απάντησή της σε κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, δεν πραγματοποιεί καν τους απαραίτητους ελέγχους στην αγορά καυσίμων για να πατάξει την αισχροκέρδεια» αναφέρουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Καταλήγοντας αναφέρουν, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Απαιτείται πολιτική αλλαγή. Για να υπάρξει αποφασιστική κρατική παρέμβαση στην αγορά, να επιστραφούν τα υπερκέρδη στην κοινωνία, να σταματήσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος της κερδοσκοπίας και της ακρίβειας».