Μεταξύ των θυμάτων κι ένα παιδί
Δεκατρείς άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων στην Τρίπολη, που ξεκίνησαν τη νύχτα και συνεχίζονταν μέχρι αργά το μεσημέρι.
Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας στα ανατολικά προάστια της πόλης, κοντά στο Πανεπιστήμιο και το Ιατρικό Κέντρο Τρίπολης (TMC), όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί άνθρωποι για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ταραχές, που έσπειραν τον πανικό στους δρόμους και τους πολυσύχναστους κήπους, λόγω του καύσωνα, ξέσπασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα μεταξύ δύο ισχυρών ένοπλων ομάδων που ασκούν σημαντική επιρροή στη δυτική Λιβύη: τη Δύναμη αλ Ράνταα και την Ταξιαρχία των Επαναστατών της Τρίπολης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις ήταν πολίτες και μεταξύ αυτών ήταν και ένα 11χρονο παιδί. Άλλοι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων της Τρίπολης.
Μια άλλη ένοπλη ταξιαρχία, η αποκαλούμενη «444» παρενέβη σήμερα αναλαμβάνοντας μεσολαβητικό ρόλο και τοποθέτησε τα οπλισμένα οχήματά της στον κόμβο Φορνάτζ, στην ανατολική Τρίπολη. Δέχτηκε όμως και αυτή καταιγισμό πυρών.
Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες οχήματα, με ανοιχτές τις πόρτες, εγκαταλειμμένα από τους οδηγούς στους στη μέση του δρόμου.
Αντίπαλες ένοπλες ομάδες είχαν συγκρουστεί και στις 10 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος τους. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που σκοτώθηκαν άμαχοι στη λιβυκή πρωτεύουσα.
«Περάσαμε τη νύχτα στο υπόγειο, τα παιδιά μας τρομοκρατήθηκαν», είπε ο Μοχτάρ αλ Μαχμούντι, ένας κάτοικος της συνοικίας Φορνάτζ.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλές αίθουσες δεξιώσεων και εκατοντάδες γυναίκες, που ήταν καλεσμένες σε γάμους, βρέθηκαν παγιδευμένες εν μέσω των μαχών, αδυνατώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τις βοήθησαν τελικά τα ασθενοφόρα που τις παρέλαβαν και τις μετέφεραν στο TMC και σε άλλες ασφαλείς ζώνες.
«Αν δεν είχε έρθει το ασθενοφόρο για να μας βγάλει έξω, δεν ξέρω τι θα μας είχε συμβεί, σε μένα και τις αδελφές μου», είπε η Μαΐσα Μπεν Ίσα, η οποία διασκέδαζε στον γάμο μιας εξαδέλφης της, το βράδυ της Πέμπτης.
Η Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις αυτές και κάλεσε «όλους τους Λίβυους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφυλάξουν την εύθραυστη σταθερότητα της χώρας, αυτήν την ευαίσθητη περίοδο», να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και «να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο». Ζήτησε επίσης να διεξαχθεί έρευνα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες των θυμάτων, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Οι πτήσεις δύο εταιρειών που προέρχονταν από το Κάιρο και τη Βεγγάζη και επρόκειτο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Μιτίγκα, κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων, άλλαξαν προορισμό και οδηγήθηκαν στη Μιζουράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Η διεύθυνση του αεροδρομίου Μιτίγκα, του μοναδικού που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα, ανέστειλε σήμερα όλες τις πτήσεις μέχρι νεωτέρας αλλά επέτρεψε στις αεροπορικές εταιρείες να στείλουν στη Μιζουράτα όσα αεροσκάφη τους είχαν μπλοκαριστεί στην Τρίπολη.