Αφορά τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας το 1948
Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε σήμερα τις ενστάσεις της Μιανμάρ για μια υπόθεση γενοκτονίας σχετικά με τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, ανοίγοντας τον δρόμο για την ακρόαση της υπόθεσης στο σύνολό της.
Η Μιανμάρ, όπου την εξουσία ασκεί τώρα μια στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία το 2021, είχε υποστηρίξει πως η Γκάμπια, που είχε καταθέσει την προσφυγή, δεν μπορούσε να το κάνει αυτό στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ.
Όμως η πρόεδρος του δικαστηρίου Τζόαν Ντόναχιου είπε πως η επιτροπή των 13 δικαστών έκρινε πως όλα τα μέλη της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948 μπορούν και είναι υποχρεωμένα να δράσουν προκειμένου να αποτρέψουν τη γενοκτονία και πως το δικαστήριο διαθέτει δικαιοδοσία στην υπόθεση.
"Η Γκάμπια ως ένα κράτος που είναι μέρος της Σύμβασης για τη Γενοκτονία έχει θέση", ανέφερε, κατά την ανάγνωση μιας περίληψης της απόφασης.
Το δικαστήριο θα προχωρήσει τώρα στην ακρόαση των στοιχείων της υπόθεσης, μια διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Γκάμπια, που ανέλαβε την υπόθεση μετά την επίσκεψη του τότε γενικού εισαγγελέα της σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο Μπανγκλαντές, υποστηρίζει πως όλες οι χώρες έχουν την υποχρέωση να υποστηρίξουν τη συνθήκη του 1948 για τη Γενοκτονία. Υποστηρίζεται από τον Οργανισμό για την Ισλαμική Συνεργασία σε μια προσφυγή που έχει σκοπό να καταστήσει τη Μιανμάρ υπόλογη και να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία.
Μια ξεχωριστή διερευνητική αποστολή κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια στρατιωτική εκστρατεία το 2017 στη Μιανμάρ η οποία οδήγησε 730.000 Ροχίνγκια στο γειτονικό Μπανγκλαντές περιελάμβανε "πράξεις γενοκτονίας".
Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δεσμευτικές και οι χώρες τις ακολουθούν γενικά, δεν διαθέτει τρόπο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.
Σε μια προσωρινή απόφαση το 2020 το δικαστήριο διέταξε τη Μιανμάρ να προστατεύσει τους Ροχίνγκια από τη γενοκτονία, μια νομική νίκη που εγκαθίδρυσε το δικαίωμά τους με βάση το διεθνές δίκαιο ως προστατευόμενη μειονότητα.
Ωστόσο οργανώσεις Ροχίνγκια και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως δεν υπάρχει ουσιαστική προσπάθεια να σταματήσει η συστηματική δίωξή τους και αυτό που η Διεθνής Αμνηστία αποκαλεί σύστημα απαρτχάιντ.
Οι Ροχίνγκια εξακολουθούν να στερούνται την υπηκοότητα και την ελευθερία μετακίνησης στη Μιανμάρ. Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς ζουν υπό περιορισμό σε στρατόπεδα εκτοπισθέντων υπό άθλιες συνθήκες για μια δεκαετία.
Η χούντα έχει φυλακίσει τη δημοκρατική ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που υπεραμύνθηκε προσωπικά των ενεργειών της Μιανμάρ το 2019, στις ακροάσεις στη Χάγη.