Ο τελευταίος γάλλος όμηρος στον κόσμο Σερζ Λαζαρεβίτς, ο οποίος απελευθερώθηκε πριν από λίγες μέρες στο βόρειο Μαλί όπου κρατούνταν από ισλαμιστές αντάρτες, διαψεύδει ότι ήταν μισθοφόρος και υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από μέλη της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (Aqim).
Όπως είπε ο ίδιος χθες Σάββατο σε γάλλο δημοσιογράφο, οι ένοπλοι ισλαμιστές που τον κρατούσαν όμηρο ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα χρήματα παρά για τη θρησκεία.
Ο 51 ετών Λαζαρεβίτς κρατούνταν στην έρημο της Σαχάρας επί τρία χρόνια. Τον πρώτο χρόνο κρατούνταν μαζί με τον άλλο Γάλλο, τον Φιλίπ Βερντόν, με τον οποίο συνελήφθησαν ταυτόχρονα όμηροι.
"Υποστήκαμε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Συχνά μας χτυπούσαν με σιδερόβεργες", είπε ο Λαζαρεβίτς στον Ουγκό Κλεμάν, έναν δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου France 2 όπου εμφανίστηκε στο χθεσινό απογευματινό του δελτίο.
Όπως είπε, τον αγριότερο ξυλοδαρμό υπέστησαν μία πρωτοχρονιά.
Τότε θεώρησε ότι αυτός ήταν ο τρόπος των απαγωγέων να υποδεχτούν το νέο έτος, αλλά σήμερα εκτιμά ότι οφειλόταν στα δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι εκείνος κι ο Βερντόν ήταν κατάσκοποι ή μισθοφόροι.
"Μετά την απελευθέρωσή μου έχω καταλάβει ότι ίσως να έφταιγε ό,τι είχε γραφτεί στις εφημερίδες για μένα και τον Φιλίπ. Ότι είμασταν κατάσκοποι, μισθοφόροι [...] Μέχρι το τέλος συνέχιζαν να λένε 'Είσαι στρατιώτης, είσαι στρατιώτης' ".
Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Λαζαρεβίτς διέψευσε τις φήμες κι επέμεινε ότι εργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα κι ότι είχε σταλεί στο Μαλί για να εργαστεί στην κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής τσιμέντου.
Ο πρώην όμηρος είπε ότι έμαθε μετά την απελευθέρωσή του ότι ο Βερντόν, το πτώμα του οποίου βρέθηκε το 2013, είχε δολοφονηθεί.
"Ο Φιλίπ ήταν πολύ άρρωστος. Είχε καρκίνο του παχέος εντέρου. Ήμουν σίγουρος ότι θα είχε απελευθερωθεί για τον λόγο αυτόν και θα είχε επιστρέψει στη Γαλλία", είπε ο Λαζαρεβίτς.
Το Μαλί επιβεβαίωσε ότι ο Λαζαρεβίτς απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μέσω του οποίου αφέθηκαν ελεύθεροι τέσσερις τζιχαντιστές, δύο εκ των οποίων φέρεται ότι είναι εκείνοι που είχαν οργανώσει την απαγωγή του.
Αλλά, παρότι η Γαλλία διαψεύδει ότι κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωσή του, εικάζεται ότι αυτό δεν ισχύει, κάτι που πιστεύει και ο ίδιος ο πρώην όμηρος.
"Ναι, θεωρώ ότι (δόθηκαν) χρήματα. Εκείνοι που συλλαμβάνουν ομήρους το κάνουν για τα χρήματα, είναι οικονομικό το κίνητρο", είπε στον δημοσιογράφο και πρόσθεσε ότι οι απαγωγείς του ήταν νέοι σε ηλικία--ένας μάλιστα μόλις 14 ετών-- και δεν έδειχναν ιδιαίτερα θρησκευόμενοι.
"Αυτοί είναι φτωχοί άνθρωποι που τους έχουν δώσει όπλα και χρήματα. Θεωρώ ότι με απήγαγαν για λύτρα. Η θρησκεία...δεν ξέρω. Προσεύχονταν αλλά όχι συνέχεια".