Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και συγκίνησης, ο καλλιτεχνικός και δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτησε σήμερα, το ζωγράφο Δήμο Σκουλάκη, που έχασε με τον καρκίνο τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε ηλικία 75 ετών.
Στην πολιτική κηδεία που πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της Αγ. Παρασκευής, επικήδειο διάβασε ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου ο οποίος μίλησε για την κοινή τους πορεία, ο ιστορικός Τέχνης Χάρης Καμπουρίδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης, η σύζυγός του Αθηνά Ραπίτου και η ιστορικός Τέχνης Ήρα Παπαποστόλου.
Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν, μεταξύ άλλων ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, ο ποιητής και συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος, ο ηθοποιός και ζωγράφος Άγγελος Παπαδημητρίου, ο ηθοποιός Γιώργος Κοττανίδης και πολλοί παλιοί σύντροφοί του στους αντιδικτατορικούς αγώνες, ενώ στεφάνι απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, η ΕΣΗΕΑ κ.α
Γεννημένος στην Αθήνα, ο Δήμος Σκουλάκης μαθήτευσε δίπλα στους Φώτη Κόντογλου και Σπύρο Παπαλουκά και το 1957 πήγε στο Παρίσι απ' όπου επέστρεψε σύντομα για να μαθητεύσει δίπλα στον Γιάννη Μόραλη. Σπούδασε επίσης σκηνογραφία και δούλεψε ως γελοιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά.
Η έκδοση του γελοιογραφικού άλμπουμ "Ο Τρελό και οι Άλλοι" που περιείχε 100 σκίτσα με στόχο την χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα εκδόθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1969 και προκάλεσε αίσθηση. Η γελοιογραφία ακολούθησε τον Σκουλάκη και μετά την μεταπολίτευση σε ελληνικά αλλά και ξένα έντυπα.
Η ζωγραφική μπήκε ενεργά στη ζωή του Δήμου Σκουλάκη το 1984 όταν εγκατέλειψε την γελοιογραφία. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας υπήρξε χαρακτηριστικό των έργων του στα οποία φαίνονται οι επιρροές του από τον Μόραλη και τον Παπαλουκά.
Ο Δήμος Σκουλάκης δεν πρόλαβε να δει την τελευταία του μικρή αναδρομική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2015, στην Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ (Ηροδότου 5 Κολωνάκι).