ΒΙΝΤΕΟ: Το ταξίδι του Φοίβου του τίγρη από τα Τρίκαλα στις ΗΠΑ

“Ζυγίζει 260 κιλά, το δάγκωμά του σπάει κόκαλα και οι πατούσες του έχουν μέγεθος μεγάλων πιάτων, όμως ο Φοίβος ο τίγρης είναι το πιο πρόσφατο θύμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα – και αυτήν την εβδομάδα έφυγε από τη χώρα για ένα νέο σπιτικό στην άλλη άκρη του κόσμου”.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC για τον Φοίβο, τον άρρωστο τίγρη που φιλοξενείτο στο Ζωολογικό Κήπο Τρικάλων και σήμερα βρίσκεται στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, προκειμένου να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, καθώς πάσχει από δυσπλασία του ισχίου.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία για τη μεταφορά του Φοίβου στο Σαν Ντιέγκο, ο ακτιβιστής Ντέιοβιντ Μπαρνς, τονίζει στο BBC πως στο ζωολογικό κήπο των Τρικάλων υπήρχε κτηνίατρος, ο οποίος ωστόσο απολύθηκε γιατί δεν μπορούσε να καλυφθεί ο μισθός του, και κάνει λόγο για αδιαφορία, αναφερόμενος στο θάνατο της αδελφής του Φοίβου, Αθηνάς, από μόλυνση στην πατούσα.

“Αν αυτό είχε συμβεί στη Βρετανία θα υπήρχαν διώξεις, χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες απλά για να πάρω την άδεια από την ελληνική κυβέρνηση να της κάνω αναισθησία. Αυτό είναι τρελό”, αναφέρει.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη μεταφορά του Φοίβου στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο οι πρακτικές δυσκολίες του υπερατλαντικού ταξιδιού μίας τεράστιας τίγρης, αλλά η γραφειοκρατία, σύμφωνα με τον ίδιο: “Σε κάθε γωνιά υπήρχε κάποιο εμπόδιο. Χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να ετοιμαστούν τα χαρτιά. Έστελνα e-mail, SMS, έπαιρνα τηλέφωνα. Υπήρχαν στιγμές που πίστευα ότι δε θα συνέβαινε ποτέ. Αλλά άπαξ και αποφάσισα να το κάνω, έπρεπε να το κάνω. Έπρεπε να το ολοκληρώσω”. Ωστόσο, αναφέρει πως ακόμα πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα με τις αμερικανικές αρχές, όπου υπήρχε μεγάλη αναμονή μέχρι να εγκριθεί η άδεια εισόδου του τίγρη στη χώρα.

Ωστόσο, τελικά τα κατάφερε, και δηλώνει υπερήφανος γι' αυτό.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του BBC: