Ρέθυμνο: «Μάχη» με την πύρινη λαίλαπα – Συνεχείς εκκενώσεις χωριών

Ρέθυμνο: «Μάχη» με την πύρινη λαίλαπα – Συνεχείς εκκενώσεις χωριών

Στο νοσοκομείο ο δήμαρχος του Αγίου Βασιλείου - Υπάρχει ένας τραυματίας πυροσβέστης, ο οποίος ευτυχώς είναι ελαφρά

Καίει τα πάντα στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα στο Ρέθυμνο και οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου είναι ανεξέλεγτκη η φωτιά.

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για εκκένωση στις Μέλαμπες, μετά το ολέθριο πέρασμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε Κρύα Βρύση και Ορνέ, πέρασε τον δρόμο και απειλεί κατοικημένο περιοχές σε Μελανιές και Αγία Γαλήνη. Από την φωτιά υπάρχει ένας ελαφρά τραυματίας πυροσβέστης. Επίσης λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά του στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Δεν φεύγουν οι κάτοικοι παρά το μήνυμα του 112

Στις 7.30 το απόγευμα, εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων, οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο Αγίας Γαλήνης – Ρεθύμνου και κατευθύνθηκαν προς το μεγάλο χωριό Μέλαμπες, με αποτέλεσμα να εκδοθεί διαταγή για την εκκένωσή του. Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για την παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης με την μεγάλη τουριστική κίνηση.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή που βρίσκεται στην περιοχή με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη. Οι δύο πρώτοι, σύμφωνα με πληροφορίες είχαν αποκλειστεί μέσα στις Μέλαμπες και πριν λίγο απεγκλωβίστηκαν. Όμως αρκετοί κάτοικοι του χωριού αρνούνται να το εγκαταλείψουν και λένε ότι θα παραμείνουν σε αυτό για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Την ίδια στιγμή βελτιωμένη είναι η εικόνα στο χωριό Κόρακας στο Ροδάκινο.

Νέες εκκενώσεις σε χωριά

Αυτή την ώρα εκκενώνονται τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και 'Αγιος Γιώργης με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις ,ε τη δύσης του ηλίου, και τώρα μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.