Η επιστολή Σαμαρά για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα

Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία - Όλη η διαδικασία

Παραδόθηκε στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής η επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την οποία προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.

“Κύριε Πρόεδρε, σύμφωνα με το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον κ. Σταύρο Δήμα. Με τιμή, Αντώνης Σαμαράς”, αναφέρεται στην επιστολή.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική, ενώ δεν επιτρέπεται η δικαιολόγηση της ψήφου. Για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία, θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία στος 23 Δεκεμβρίου, όπου και πάλι ο υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους.

Στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου, απαιτούνται 180 ψήφοι. Πριν την τελευταία αυτή ψηφοφορία, είναι εφικτή η αλλαγή του προτεινόμενου προσώπου, αν και ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει πως ο Σταύρος Δήμας θα είναι η επιλογή της κυβέρνησης και στις τρεις ψηφοφορίες.

Αν ούτε και στις 29 Δεκεμβρίου βρεθεί η απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία, τότε εντός δέκα ημερών διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές.