Αντιφατικά είναι τα συμπεράσματα της μελέτης της PwC, σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν την κρίση και το μέλλον.
Παρόλο, που δεν κατόρθωσαν να δουν την κρίση ως ευκαιρία για να αναπτυχθούν, βλέπουν γενικά ένα καλύτερο μέλλον, σε μια Ευρώπη με σημαντικές θεσμικές αλλαγές, και παραδέχονται ότι δεν έχουν επαρκή σχεδιασμό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Από τα στατιστικά της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 385 ηγέτιδες εταιρείες της Ευρωζώνης εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, είναι φανερό ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν σαφή εικόνα των επιπτώσεων των πιθανών θεσμικών αλλαγών και οικονομικών εξελίξεων πάνω στις δραστηριότητές τους.
Ο Colin Brereton, Επικεφαλής Εταίρος της PwC για την Αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης, δήλωσε:
"Οι εταιρείες, που μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες, που προσφέρονται στην Ευρωζώνη, είναι αυτές, που παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις στις αγορές και καθοδηγούν το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαιτούμενων αλλαγών μέσα στους οργανισμούς τους".
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, πιστεύοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Προσβλέπουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης, λόγω του υποτιμημένου Ευρώ, γεγονός, που όμως δε συνάδει με τη γενική αντίληψή τους για την επέκταση της λιτότητας στην Ευρωζώνη (χαμηλή ρευστότητα και ανύπαρκτη πιστωτική επέκταση), η οποία αναμένεται να διατηρήσει την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα.
Παρόλο, που οι εταιρείες, που βλέπουν ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, δεν έχουν εντοπίσει ακόμα στρατηγικές ευκαιρίες, θεωρούν ότι είναι σε πλεονεκτική θέση από τον ανταγωνισμό, σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα, αυξημένου εργατικού κόστους, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Τέλος, οι εταιρείες της Ευρωζώνης βλέπουν κινητικότητα στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, ενώ πολλές έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε επαναπατρισμό δραστηριοτήτων τους εντός εθνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων.
Ο Colin Brereton πρόσθεσε:
“Όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται ισχυρά και επικαιροποιημένα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των πιθανών σεναρίων. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν μια πραγματική και πιεστική ανάγκη για δομημένες διαδικασίες σχεδιασμού, που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή και να ελέγχονται έναντι των πιθανών σεναρίων".
Ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC στην Ελλάδα, σχολίασε:
“Οι εταιρείες της Ευρωζώνης, και πολύ ειδικότερα της Ελλάδας, χρειάζονται υποστήριξη για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή συνεκτικών στρατηγικών, σε ένα οικονομικό περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο”.
Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη προβλέπουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, αλλά δύσκολο για την Ευρωζώνη ως σύνολο θεσμών, εκτιμούν ως ασθενέστερες τις εθνικές τους οικονομίες, υποτιμούν τον ανταγωνισμό ή υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και είναι έτοιμες για μεγάλες κινήσεις.
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση στο συνημμένο αρχείο.