Δανία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία και Σουηδία βρίσκονται στις 4 πρώτες θέσεις των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τις φετινές εκτιμήσεις του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (ή Δείκτη Διαφάνειας -CPI) που εξέδωσε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα, το Σουδάν και το Αφγανιστάν, χώρες οι οποίες θεωρούνται ως οι πιο διεφθαρμένες του κόσμου.
Ο δείκτης CPI κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το πόσο διεφθαρμένοι είναι οι διοικητικοί και οι πολιτικοί θεσμοί τους σε μια κλίμακα από το 0 (εξαιρετικά διεφθαρμένοι) μέχρι το 100 (πολύ καθαροί).
Η Δανία "έπιασε" 92 βαθμούς, η Νέα Ζηλανδία 91, η Φινλανδία 89 και η Σουηδία 87.
Οι τέσσερις χώρες βρέθηκε ότι έχουν "υψηλά επίπεδα ελευθερίας του Τύπου, ανοιχτές διαδικασίες προϋπολογισμού και ισχυρούς μηχανισμούς λογοδοσίας".
Τα τελευταία 20 χρόνια η Νέα Ζηλανδία έχει εξελιχθεί σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, στην οποία η κοινωνική πρόνοια παρέχεται ως επί το πλείστον με βάση την ανάγκη.
Οι άλλες τρεις χώρες –αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider- ακολουθούν το λεγόμενο "σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας", το οποίο υποστηρίζει ένα "οικουμενικό" κράτος πρόνοιας με στόχο την ενίσχυση της ατομικής αυτονομίας και την προώθηση της κοινωνικής κινητικότητας με τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, την προώθηση της ισότητας των φύλων, παρέχοντας εκτεταμένες παροχές, καθώς και την ανακατανομή του πλούτου. Η Δανία επιτρέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και την παρέχει τη δυνατότητα επιλογής στους πολίτες.