Κόντρες σε… χαμηλό τέμπο για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή

Σχετικά χαμηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς προσωπικές επιθέσεις όπως αυτή που σημειώθηκε την Τετάρτη μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

“Διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σε εξέλιξη. Αν δε γινόταν, θα είχαμε ήδη κλείσει συμφωνία αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών”, υπογράμμισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως η τρόικα διαψεύστηκε στις προβλέψεις της ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2014, και σχολιάζοντας πως το ίδιο συνέβη και με το ΣΥΡΙΖΑ, “ο οποίος στο Λονδίνο δήλωσε πως συμφωνεί με τον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών”.

Εκείνο ωστόσο που αποκρύπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τον κ. Σταϊκούρα, είναι ο τρόπος επίτευξης του στόχου αυτού. “Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών στο 44%, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις όπως έχει υποσχεθεί. Για να είναι δε, ισοσκελισμένος ο Προϋπολογισμός του 2015, θα πρέπει οι φόροι να αυξηθούν κατά 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 4,5 δισ. ευρώ. Το μόνο αλλά κύριο που παραλείπει να μας πει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι το ποιους φόρους θα αυξήσει”, παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν απέρριψε την ύπαρξη “υψηλών και αυξημένων κινδύνων και αβεβαιότητας που προέρχονται κυρίως από το διεθνές περιβάλλον”, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε, “τα τρία τελευταία χρόνια αποτελούν στο δημοσιονομικό πεδίο καλό οδηγό για τη χώρα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της ειδικής εισηγήτριας της Νέας Δημοκρατίας, Φεβρωνίας Πατριανάκου, η οποία παραδέχθηκε πως ορισμένα μεγέθη του προϋπολογισμού “επηρεάζονται από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη”, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως “με τον πλέον επίσημο τρόπο, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού και δεν μπορεί να δεχθεί παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις”.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ υποστήριξε πως “η συνειδητή καλλιέργεια της εκλογολογίας και η αλαζονική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως 'η τρόικα είναι σκληρή γιατί ξέρει ότι ερχόμαστε εμείς', δυσκόλεψε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις”, ενώ για το ζήτημα του δημοσίου χρέους εκτίμησε πως “δεν αποτελεί πλέον τον απόλυτα περιοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη, καθώς το 2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας θα ανέρχονται στο 4,3% του ΑΕΠ, όταν την ίδια ώρα η Γαλλία θα χρειάζεται το 17,4% του ΑΕΠ της, η Ιταλία το 24,6% του ΑΕΠ της, ενώ αντίστοιχα η Ισπανία το 19,4%. Ως εκ τούτου, επεσήμανε, η ομογενοποίηση της συζήτησης του ελληνικού προβλήματος με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενέχει κινδύνους.

Αντίθετα, κάθετος για το ζήτημα του χρέους εμφανίστηκε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής. “Είναι προφανές πως το δημόσιο χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί: Οι δαπάνες του καλύπτονται με βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, μέσω εντόκων γραμματίων λήξης λίγων μηνών και με δανεισμό από τον μηχανισμό στήριξης. Το 2013, η δαπάνη αποπληρωμής των χρεολυσίων βραχυπροσθέσμων τίτλων εσωτερικού ανήλθε στα 44,7 δισ., ενώ μέχρι το τέλος του 2014 προβλέπεται να ανέβει στα 120 δισ. - μια αύξηση ύψους 168,4%. Η πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και των τόκων σημαίνει καινούργιο δανεισμό, σημαίνει καινούργιες συζητήσεις με τους δανειστές και βεβαίως καινούργια μέτρα”, ανέφερε, και εκτίμησε ότι “οι δανειστές μας δεν θέλουνε να φύγουμε απ' αυτήν τη διαδικασία, θέλουν μια καταχρεωμένη χώρα, έναν όμηρο αυτής της μνημονιακής πολιτικής και της λιτότητας, ούτως ώστε να μπορούν να επενδύουν με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και με μεγάλες αποδόσεις”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας, κατηγορώντας τον για μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανεύθυνη στάση, μπροστά στο κίνδυνο να χαθούν όλες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. “Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα και θα μπορούσε όλα όσα έχουμε χτίσει μέχρι σήμερα, με θυσίες και δύσκολες αποφάσεις, να χαθούν πολύ εύκολα, χωρίς να το καταλάβουμε, παρότι βρισκόμαστε στο τέλος της τεράστιας προσπάθειας για έξοδο από την κρίση. Δίνουμε μια σκληρή μάχη και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει αυτή την προσπάθεια”, επεσήμανε ο κ. Γκόκας, και πρόσθεσε: “Η περιπέτεια της κρίσης ήταν διδακτική για όλους μας. Και για τους πολιτικούς και για τους Έλληνες πολίτες. Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, απαραίτητη για σταθερά, και αποφασιστικά βήματα. Ας προβληματιστούν όλοι όσοι ανεύθυνα, με λόγο αλαζονικό, που κυριαρχείται από την μικροκομματική σκοπιμότητα, αρνούνται να βοηθήσουν αυτή την κρίσιμη στιγμή την χώρα. Το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας δυσκολεύει το σήμερα, τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, υπονομεύει απροκάλυπτα κάθε πιθανότητα συμφωνίας με μόνο στόχο τις πρόωρες εκλογές”.

Επικριτικός τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλα μνημόνια τα οποία, όπως είπε, “δε διώχνονται με μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ αλλά μεθοδικά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από συνεννόηση”.

“Ούτε τα προγράμματα θα τελειώσουν με λόγια ούτε θα βγούμε από την κρίση με διαγγέλματα και ατάκες. Χρειάζεται συνεννόηση. Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα. Είμαστε πολλοί. Πρέπει να θυσιάσουμε το προσωπικό συμφέρον όχι γιατί το ζητά η τρόικα αλλά γιατί το έχει ανάγκη η χώρα. Θα ψηφίσω τον νέο προϋπολογισμό για να δώσω τη δυνατότητα να εργαστούμε για αυτή τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε”, ανέφερε εξάλλου ο κ. Σαχινίδης.

“Δεν αναλογίζεστε πως η αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τρύπα από εκείνη που θα κλείσει, καθιστώντας την Ελλάδα την πιο ακριβή χώρα στη συνολική φορολογία των τουριστικών πακέτων;”, διερωτήθηκε ο Γ. Αβραμίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες). “Το φορολογικό βάρος αυξάνεται και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μόλις πριν από δύο μήνες, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των φόρων από το 2015. Στον Προϋπολογισμό, η φορολογία των φυσικών προσώπων εμφανίζεται αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ, οι φόροι περιουσίας, ΕΝΦΙΑ κλπ., αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ εμφανίζεται αυξημένος κατά 500 εκατ. ευρώ”, υποστήριξε εξάλλου ο κ. Αβραμίδης, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επαναφορά της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

“Ο Προϋπολογισμός του 2015, είναι προϋπολογισμός προτεκτοράτου”, σχολίασε ο ειδικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης. “Ο εξευτελισμός που δέχεστε είναι ο ένας μετά τον άλλον. Αν υπήρχε ίχνος ντροπής, ευπρεπείας, αυτοσεβασμού και ελάχιστος ανδρισμός, ελαχίστη γενναιότης, δεν θα εδέχεσθο να εξευτελίζεσθε κατά τον τρόπο με τον οποίο απροκαλύπτως σας εξευτελίζουν "τρόικες", "μόικες", Διεθνή Νομισματικά Ταμεία, Κομισιόν και όλοι αυτοί οι άρπαγες!”, είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση. Ο κ. Αρβανίτης κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για τη μη θέσπιση αφορολόγητου για τους πολυτέκνους, την ίδια ώρα που “δέχεται και προσκαλεί καραβιές ολόκληρες από Ασία και Αφρική με σκοπό τη γενοκτονία μας”.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, παρατήρησε πως η κυβερνητική πολιτική αποδεικνύει πως “κανένα μέτρο δεν είναι προσωρινό, όλα εντάσσονται σε κεντρικό σχεδιασμό, που ως στόχο έχει τη βαθμιαία μείωση του μέσου μισθού σε συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων”.

“Με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έκλεισαν το μάτι στους εταίρους μας - που άλλο που δεν ήθελαν για να αποσύρουν την υπόσχεσή τους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους”, που “ήταν το μόνο πράγμα που οι εταίροι μας είχαν αναλάβει ως δική τους υποχρέωση όλα αυτά τα χρόνια”, παρατήρησε η Θεοδώρα Τζάκρη (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές). “Η ΕΕ κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις και τις διασφαλίσεις της κυβέρνησης ότι το χρέος είναι βιώσιμο, και αυτό είχε και ως συνέπεια να διακοπεί κάθε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού χρέους. Τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις καταλήγουν όλα στο δίχως πάτο βαρέλι του χρέους. Ούτε καν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν πηγαίνουν, ώστε να μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως αυτή η νεοφιλελεύθερη και σκανδαλώδης πολιτική έχει έστω και μια θετική, αναπτυξιακή πλευρά”, προσέθεσε η κ. Τζάκρη.

Εξάλλου, στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας για την εδραίωση κλίματος συναίνεσης και συνδιαλλαγής, όπως είπε, απέναντι σε ένα κλίμα αντιπαράθεσης χωρίς όρια και αξίες, αναφέρθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, που ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2015, τον οποίο χαρακτήρισε ως “μια ευκαιρία να εδραιώσουμε την πολιτική σταθερότητα και τη συναίνεση”.

“Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές υπεκφυγές και για 'παρών'”, κατέληξε η κ. Μάρκου.