Αιματοκύλισμα στην Τσετσενία και φόβοι για τζιχάντ

Ιδιαίτερα ανήσυχα στρέφονται τα βλέμματα στην Τσετσενία. Μετά από μια περίοδο ηρεμίας στην πολύπαθη πρωτεύουσα του Καυκάσου, το Γκρόζνι έγινε και πάλι θέατρο ενός μακελειού. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε επίθεση και μάχες ανάμεσα σε Τσετσένους αντάρτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Τσετσενία.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν κατά των δυνάμεων ασφαλείας, μέσα σε ένα σχολείο και ένα ακίνητο όπου στεγάζονταν τοπικά ΜΜΕ, το οποίο πυρπολήθηκε. Δεν έχει καταστεί δυνατόν ακόμη να εξακριβωθεί αν οι αντάρτες είχαν στοχοθετήσει τα κτίρια αυτά εκ των προτέρων ή αν απλώς υποχρεώθηκαν να οχυρωθούν εκεί, ούτε εάν στην επίθεση ενεπλάκη μόνο μία ή πολλές οργανώσεις που έδρασαν σε συντονισμό.

Η επίθεση αυτή εγείρει σοβαρές ανησυχίες καθώς η Τσετσενία αποδεικνύεται ένας σκληροπυρηνικός μουσουλμανικός θύλακας, σε απόσταση αναπνοής από το ευρωπαϊκό έδαφος. Τσετσένοι ισλαμιστές έχουν τροφοδοτήσει τις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το κύριο ισλαμιστικό κίνημα στην Τσετσενία είναι το "Εμιράτο του Καυκάσου", το οποίο δρα υπό τις διαταγές του νέου του ηγέτη, του Αλί Αμπού Μουχάμαντ.

Το ΙΚ είχε εξάλλου αναρτήσει τον Σεπτέμβριο στο YouTube ένα βίντεο στο οποίο απειλούσε να εξαπολύσει έναν πόλεμο στην Τσετσενία και στον Καύκασο, "για να απελευθερώσει τις περιοχές" αυτές από τη ρωσική κυριαρχία.

Ακόμη, η επίθεση που γίνεται μερικές ώρες πριν εκφωνήσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοχώρηση για τον προστατευόμενό του Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία από το 2007.

Τα επανειλημμένα βίαια επεισόδια των τελευταίων μηνών —πριν από δύο μήνες πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Γκρόζνι όταν νεαρός καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από συναυλιακό χώρο, ενώ επτά αντάρτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη γειτονική επαρχία Νταγκεστάν στις αρχές του Οκτωβρίου σε μάχες— εγείρουν φόβους για έναν νέο κύκλο βίας στην Τσετσενία, μερικές ημέρες πριν από την 20ή επέτειο από το ξέσπασμα του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας (Δεκέμβριος 1994-Αύγουστος 1996).