Παρέλυσε η Νέα Υόρκη από τις διαδηλώσεις για μη δίωξη αστυνομικού

Μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων συνεχίζουν να παραλύουν τη Νέα Υόρκη. Τις ουρές των αυτοκινήτων προκάλεσαν πολυπληθείς διαδηλώσεις που ξέσπασαν όταν σώμα ενόρκων αποφάσισε να απαλλάξει από τις κατηγορίες έναν λευκό αστυνομικό που προκάλεσε τον θάνατο ενός άοπλου μαύρου εφαρμόζοντας μια λαβή στραγγαλισμού.

Ως επί το πλείστον οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, ωστόσο μπλοκάρουν την κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους της πόλης. Σχεδόν ακίνητα είναι τα αυτοκίνητα σε όλο το Μανχάταν, σε περιοχές όπως το Γκραντ Σέντραλ Τέρμιναλ, η Τάιμς Σκουέρ και κοντά στο Ροκφέλερ Σέντερ.

Το σώμα των ενόρκων αποφάσισε την απαλλαγή του Ντάνιελ Πανταλέο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έγιναν 30 συλλήψεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως ερευνά αν παραβιάσθηκαν τα δικαιώματα του θύματος, του 43χρονου πατέρα έξι παιδιών Έρικ Γκάρνερ.

Ο Γκάρνερ φέρεται ότι πωλούσε παράνομα τσιγάρα σε πεζοδρόμιο, όταν ο Πανταλέο του έκανε από πίσω τη λαβή στραγγαλισμού και τον έριξε στο έδαφος με τη βοήθεια και άλλων αστυνομικών. Η αστυνομία υποστήριξε πως είχε αντισταθεί στη σύλληψη.

Ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως οι αστυνομικοί σκότωσαν τον Γκάρνερ ασκώντας πίεση στο λαιμό και το στήθος του και χαρακτήρισε το θάνατό του ανθρωποκτονία, προσθέτοντας πως το άσθμα από το οποίο έπασχε και η παχυσαρκία του συνέβαλαν στο θάνατό του.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα οξυμένη μετά και την πρόσφατη απαλλαγή του αστυνομικού που σκότωσε τον περασμένο Αύγουστο τον Μάικλ Μπράουν.