Πρόωρες εκλογές στη Σουηδία – Δεν πέρασε ο προϋπολογισμός

Το σουηδικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού,  με 182 ψήφους κατά και 153 υπέρ, προκαλώντας πολιτική κρίση στη χώρα.

Μετά την αποτυχία της κεντροαριστερής, κυβέρνησης συνασπισμού να περάσει το πρώτο της σχέδιο προϋπολογισμού, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε σήμερα ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2015.

«Είναι μια εντολή να αφήσουμε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μπροστά σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό», δήλωσε ο Λεβέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος, που διετέλεσε πρωθυπουργός μόλις για δύο μήνες, πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου.

Χθες τη νύχτα, ο Λεβέν κάλεσε την κεντροδεξιά αντιπολίτευση σε συζητήσεις της τελευταίας στιγμής - σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πολιτική κρίση - χωρίς τελικά να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι ενδέχεται να παραιτηθεί, αν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού, και να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει αρκετή υποστήριξη ώστε να το περάσει. Όμως τα κόμματα της κεντροδεξιάς είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τις εκλογές.