Σημαντικά φέρεται να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αστέγων πολιτών.
Πού κοιμούνται αυτοί οι άνθρωποι, ιδιαίτερα τις κρύες και βροχερές νύχτες του χειμώνα;
Αυτό το ερώτημα τριγυρνά στα μυαλά όλων όπου υπάρχουν άστεγοι και η αύξησή τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα έχει εντείνει τα ερωτήματα.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thebest.gr, ο δήμος Πατρέων, μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού, παρέχει εναλλασσόμενη προσωρινή φιλοξενία σε 10 με 15 άτομα και οικογένειες, σε ενοικιαζόμενο χώρο στην Πάτρα.
Εφόσον τα άτομα που φιλοξενούνται βρουν κάπου αλλού διαμονή ή αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες, ανάλογα με τη διάθεση κρεβατιών και χώρων, θέση παίρνουν άλλοι άστεγοι, μιας και η ζήτηση είναι μεγάλη.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, το προφίλ των φιλοξενούμενων, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιου είδους αποκλεισμός, είναι κυρίως Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι Πατρών.
Πρόκειται για άνδρες κατά πλειοψηφία αλλά και οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Επίσης, έχουν φιλοξενηθεί και οικογένειες προσφύγων.
Για την προσωρινή φιλοξενία λαμβάνονται υπ’ όψιν κάποια κριτήρια όπως:
-
Το επείγον του θέματος στέγασης (οικονομικά στοιχεία, υποστηρικτικό περιβάλλον, εξώσεις, ύπαρξη ανηλίκων και άλλες παράμετροι).
-
Η δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν οι αιτούντες.
-
Η δυνατότητα να σταθούν μόνοι τους σε έναν χώρο χωρίς εποπτεία - Αποφεύγονται περιπτώσεις πιθανής χρήσης και διακίνησης ουσιών, αλκοόλ, περιστατικά που έχουν ιστορικό βίας, ψυχιατρικά περιστατικά, πιθανές μεταδοτικές ασθένειες κλπ καταστάσεις που μπορούν να κινδυνέψουν οι ίδιοι ή άλλοι διαβιούντες στον εν λόγω χώρο.
-
Η συνεργασία τους με την υπηρεσία για την βελτίωση της κατάστασης (για παράδειγμα, για επισκέψεις σε γιατρούς, έκδοση βιβλιαρίων υγείας, επιδόματα και οποιαδήποτε άλλη υλικοτεχνικοοικονομική βοήθεια).
Παράλληλα, οι άστεγοι στηρίζονται από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου Πατρέων για μια σειρά ζητήματα, όπως έκδοση πιστοποιητικών, επιδομάτων, εύρεση εργασίας (?), διατροφή κλπ.
"Δεδομένου ότι, βάση νόμου, "άστεγος θεωρείται κάθε πολίτης ή οικογένεια που στερείται ή δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε κατοικία (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη) που να πληρεί τους όρους υγιεινής και ασφαλούς διαβίωσης με ύδρευση και ρεύμα", οι άστεγοι στην πόλη μας είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που είναι καταγεγραμμένοι στις υπηρεσίες του δήμου Πατρέων και ξεπερνούν τα 70 άτομα", αναφέρει χαρακτηριστικά η προϊσταμένη του Τομέα Ευπαθών Ομάδων της Πάτρας, Αμαλία Τράκα.
"Αρκετά άτομα έρχονται καθημερινά στις υπηρεσίες μας για να ζητήσουν στέγη. Πολλοί από αυτούς χρωστούν ενοίκια, ρεύμα και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κομμένο ρεύμα ή κινδυνεύουν με έξωση", συμπληρώνει, ξεδιπλώνοντας ένα φρικτό και απάνθρωπο τοπίο για το μέλλον της ζωής αυτών των ανθρώπων...