Με στόχο τη στήριξη δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επενδύσεών τους και της διείσδυσής τους στις διεθνείς αγορές, ο ΣΕΒ ανέλαβε τη διοργάνωση κατ’ ιδίαν συναντήσεων των εκπροσώπων τους, με ανώτερα στελέχη του διεθνούς Οργανισμού χρηματοδότησης, International Finance Corporation (IFC). O IFC είναι μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και επισκέπτεται την Αθήνα με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο, Δημήτρη Τσιτσιράγκο.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στα Γραφεία του Συνδέσμου, από σήμερα έως και την Πέμπτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Θεόδωρο Φέσσα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο του IFC, και να συζητήσουν πρακτικούς τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων, μέσω των εξειδικευμένων χρηματοδοτικών προϊόντων του Οργανισμού.
Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι :
"Η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και ρευστότητα είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η παρουσία του IFC στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον, που παρουσιάζει η χώρα το τελευταίο διάστημα και αναδεικνύει την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια πλήρη εργαλειοθήκη χρηματοδοτικών λύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το IFC είναι ένας έγκυρος διεθνής οργανισμός και ο ΣΕΒ ήδη συνεργάζεται στενά μαζί του για την αξιοποίηση των υπηρεσιών του προς τις ελληνικές επιχειρήσεις".
Σε δήλωσή του, ο Αντιπρόεδρος του IFC σημείωσε : "Ο IFC εξετάζει σοβαρά τη στοχευμένη επενδυτική επιστροφή του στην Ελλάδα, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με στόχο την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Συνεργαζόμαστε με πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες διατηρούμε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Στην περίπτωση ενεργοποίησής του, το IFC θα εστιάσει στο χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεργαζόμενο με τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που παρέχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε μΜΕ και στο εμπόριο, καθώς και σε υποδομές, όπως είναι οι ΑΠΕ και η Εφοδιαστική/Logistics. Στόχος είναι η υποστήριξη της εξωστρέφειας και ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), προκειμένου να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της γεωγραφικής τους θέσης".