Ποιοι συνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ

Μπροστά στο φάσμα μιας πιθανής κατάργησης του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει επεξεργασθεί δύο προτάσεις αναδιάρθρωσης του συγκεκριμένου επιδόματος, το οποίο αυτή τη στιγμή λαμβάνουν περίπου 230.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Το πρώτο ενδεχόμενο, είναι, σύμφωνα με Τα Νέα, η μείωση των δικαιούχων με παράλληλη μείωση των εισοδηματικών ορίων, χωρίς ακόμη να έχουν καθοριστεί αριθμοί. Στην παρούσα φάση πάντως το όριο για το ατομικό φορολογητέο εισόδημα βρίσκεται στα 9.884 ευρώ, ενώ το εισόδημα που προέρχεται μόνο από συντάξεις διαμορφώνεται στα 8.472 ευρώ. Οι δανειστές από την πλευρά τους φαίνεται να ζητούν μείωση στις 6.500.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να πάψουν να λαμβάνουν ΕΚΑΣ συνταξιούχοι που μαζί με την κύρια σύνταξή τους εμφανίζονται να παίρνουν πάνω από κάποιο ποσό, το οποίο δεν έχει καθοριστεί, αλλά πιθανότατα θα είναι τα 700 ευρώ. Αυτό θα βοηθούσε, λένε στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να αντιμετωπισθεί και το φαινόμενο, χαμηλοσυνταξιούχοι να λαμβάνουν μαζί με το ΕΚΑΣ, σύνταξη μεγαλύτεροι από ανθρώπους με περισσότερα χρόνια ασφάλισης.