Η υπόθεση Ρωμανού απασχόλησε την Επιτροπή Δικαιοσύνης κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, να εξηγεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν του επιτρέπει να παρέμβει και να επαναλαμβάνει ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να μπορούν να γίνονται τηλεμαθήματα με δαπάνη του Δημοσίου, προκειμένου να μπορούν να ολοκληρώσουν οι φυλακισμένοι τα μαθήματά τους.
Όπως διευκρίνισε προς την Επιτροπή ο κ. Αθανασίου, σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο Φυλακών αποφάνθηκε ότι δε συντρέχει λόγος να αφεθεί ελεύθερος ο Νίκος Ρωμανός στο στάδιο αυτό. Εν όψει του ότι ο Ρωμανός είναι και υπότροπος, προβλέπει την ειδική ρύθμιση ότι πρέπει να ακουστεί η γνώμη του ανακριτή, με διάταξη του οποίου κρατείται. Αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη του ανακριτή δεν μπορεί να αποφασίσει το Συμβούλιο”, πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Επεσήμανε δε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουν όλοι οι κρατούμενοι να τελειώνουν τις σπουδές τους. Τέλος, ανέφερε ότι όταν ο Σωφρονιστικός Κώδικας εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ακουστούν οι θέσεις των κομμάτων, θα νομοθετήσει αναλόγως το Κοινοβούλιο.
Νωρίτερα, το θέμα της υπόθεσης Ρωμανού έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος υποστήριξε πως ο υπουργός, με την ανακοίνωση που εξέδωσε από το πρωί, είναι “σαν να νίπτει τας χείρας του”.
“Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορεί να έχετε βραβεύσει το παιδί πριν από λίγους μήνες και η Πολιτεία να του απαγορεύει τώρα να σπουδάσει”, ανέφερε.
Και ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Κουτσούκος, επεσήμανε ότι το δικαίωμα στη μόρφωση θα πρέπει να διασφαλιστεί και για τον έγκλειστο Νίκο Ρωμανό, καθώς αυτό συνάδει και με τον παιδευτικό τρόπο που πρέπει να διέπει το σωφρονιστικό μας σύστημα.
O Γιάννης Πανούσης, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι είναι εφικτή άμεση λύση μέσω μιας τροπολογίας, την οποία ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να συντάξει.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται εκπαιδευτική άδεια σε έναν κρατούμενο. Κάθε απαγόρευση είναι απαράδεκτη και πρέπει να αρθεί, σημείωσε, και εξέφρασε την άποψη ότι οι σπουδές μέσω τηλεδιάσκεψης είναι προβληματική.