Εμβόλιο επιβραδύνει την εξέλιξη του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

Ένα πειραματικό νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού , που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές στην χρήση για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, κατόρθωσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Το νέο εμβόλιο δρα στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μαστοσφαιρίνη-Α η οποία κατά κύριο λόγο βρίσκεται στον ιστό του μαστού. Ο ρόλος της σε υγιή ιστό είναι άγνωστος επί του παρόντος, αλλά προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού είχαν την πρωτεΐνη σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, "η μαστοσφαιρίνη Α υπερεκφράζεται σε ποσοστό έως 80% των καρκινικών όγκων του μαστού, αλλά όχι σε άλλους ιστούς του σώματος", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γουίλιαμ Γκιλάντερς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Cancer Research, έδειξε ότι το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στην μαστοσφαιρίνη Α (mammoglobin A). Δυστυχώς, το εμβόλιο θα είναι αναποτελεσματικό στο μικρό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού των οποίων οι όγκοι δεν παράγουν Μαστοσφαιρίνη-A.

Η μελέτη , που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις (WUSTL), έλαβε τη μορφή μιας μικρής κλίμακας δοκιμής. Συνολικά 14 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού - καρκίνος που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος- έλαβαν το νέο εμβόλιο. Οι μισές δεν είχαν καμία ένδειξη εξέλιξης της ασθένειάς τους έναν χρόνο έπειτα από τη θεραπεία. Μάλιστα το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και σε ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξασθενήσει εξαιτίας της ασθένειάς τους και της χημειοθεραπείας που ήδη είχαν κάνει.

Ο Δρ. Γκιλάντρες ανέφερε ότι τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. "Παρά το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, των ασθενών, παρατηρήσαμε μια βιολογική απόκριση στο εμβόλιο, αναλύοντας τα λευκά αιμοσφαίρια στα δείγματα αίματος", προσέθεσε.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να διενεργήσουν μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με καρκίνο του μαστού - ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα αναμένεται να είναι πιο ισχυρό, για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, το οποίο όπως επισημαίνουν οι εδικοί, είναι θεραπευτικό και όχι προληπτικό.