Στην αύξηση του μικρότερου συντελεστή του ΦΠΑ φαίνεται τελικά πως καταλήγει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα Νέα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στην τρόικα αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι 6,5%, στο 8%-9%, σε μια προσπάθεια να γίνουν τα αναγκαία βήματα προσέγγισης και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να έρθει πιο κοντά.
Εναλλακτικά εξετάζεται η αύξηση του μικρότερου συντελεστή μόνο για τα ξενοδοχεία, ενδεχομένως και μόνο στα νησιά, σενάριο πάντως που μάλλον απομακρύνεται, ιδίως μετά τις αντιδράσεις ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών που εξαρχής δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τέτοιο μέτρο. Η τρόικα από την πλευρά της φαίνεται να προκρίνει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, αντί της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ θα αποφέρει στο κράτος επιπλέον έσοδα 250 έως 350 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται επιπλέον ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είναι λιγότερο επώδυνο πολιτικά καθώς οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές είναι συγκριτικά - με τα άλλα σενάρια - περιορισμένες.
Σε περίπτωση πάντως που η τρόικα δεχθεί το συγκεκριμένο μέτρο, οι επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν θα είναι στις τιμές φαρμάκων, εντύπων (εφημερίδων, περιοδικών κ.λπ.), ξενοδοχείων και πάσης φύσεων τουριστικών καταλυμάτων κ.α.
Χοντρικά, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι καταναλωτές θα πρέπει να υπολογίζουν τις επιβαρύνσεις στα 14 λεπτά του ευρώ για κάθε 10 ευρώ κόστους ενός προϊόντος, αν ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξηθεί από το 6,5% στο 8%, ή στα 23 λεπτά, αν ο συντελεστής αυξηθεί στο 9%.
Για παράδειγμα, σε ένα φάρμακο το οποίο κοστίζει σήμερα 10 ευρώ με ΦΠΑ 6,5%, αύξηση ΦΠΑ στο 8% θα σημάνει ότι η τιμή του θα αυξηθεί στα 10,14 ευρώ. Αντίστοιχα για ένα ξενοδοχείο στο οποίο η διαμονή σήμερα κοστίζει 70 ευρώ, η επιβάρυνση είναι περίπου 1 ευρώ (0,98 ευρώ, για την ακρίβεια) με ΦΠΑ 8%.