Πολύωρη η κατάθεση της ηθοποιού με εντάσεις και αλλεπάλληλες διακοπές - Στήριξε με πάθος τον κατηγορούμενο για βιασμούς ανηλίκων
Αλλεπάλληλες διακοπές, εντάσεις και λεκτικές αντιπαραθέσεις σημάδεψαν την δεύτερη μέρα της κατάθεσης της πολιτικού και ηθοποιού, Ελένης Κούρκουλα στη δίκη με κατηγορούμενο σε υποθέσεις βιασμών, Δημήτρη Λιγνάδη.
Η μάρτυρας, στενή φίλη του κατηγορούμενου, στην πολύωρη κατάθεση της, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας οι οποίοι εστίασαν στις αναφορές της στους καταγγέλλοντες τους οποίους χαρακτήρισε «περίεργες προσωπικότητες».
«Είναι κάποιοι νεαροί που λένε ότι ονειρεύονταν να γίνουν Ρουβάς ο ένας, μεγάλος σταρ ο άλλος, αναρωτιέμαι εγώ εκτός από την επαφή τους με Λιγνάδη, έκαναν κάτι άλλο προς αυτή την κατεύθυνση, προσπάθησαν να μπουν σε αυτό το χώρο; Πήγαν σε ένα Ωδείο; Μία σχολή; Μου φαίνονται περίεργοι άνθρωποι αυτοί που λένε τον πήρα από το αεροδρόμιο τηλέφωνο, πήγαμε σπίτι μου, μου την έπεσε και ξαναπήγα σπίτι του διότι ήθελα να γίνω Ρουβάς(…) Έχω καταλάβει ότι ο ένας έκανε για λίγο καιρό δεσμοφύλακας στην Σουηδία και μετά είδα ότι είχε μία περίεργη επαγγελματική ζωή στο Ντουμπάι, είδα φωτογραφίες του, πως ξαφνικά βρέθηκε να κάνει real estate; Εγώ στη ζωή μου δεν έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους, πρώτη φορά εδώ…» απάντησε η κ. Κούρκουλα σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως η ίδια δεν διέγνωσε στον πρώτο καταγγέλλοντα «ένα παιδί που μπήκε στο μόχθο της ζωής για να κατακτήσει το όνειρο του και να γίνει».
Μάλιστα, απευθυνόμενη στο δικηγόρο υποστήριξης της κατηγορίας είπε: «να κοιτάξετε στα παιδιά σας να μάθετε πως να κατακτήσουν αυτό που θέλουν με κόπο και να μην γίνουν βίζιτες». Όταν δε κλήθηκε να εξηγήσει γιατί χρησιμοποίησε τη λέξη «βίζιτες» για καταγγέλλοντες διευκρίνισε πως δεν μιλούσε για τους νεαρούς που έχουν στραφεί σε βάρος του κατηγορούμενου αλλά , όπως ανέφερε, είναι «παρά πολλοί που δείχνουν τα κορμιά τους στα social media είναι πολλές φορές βίζιτες».
Η κ. Κούρκουλα επανέλαβε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης απομακρύνθηκε από το Εθνικό Θέατρο γιατί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και επιχείρησε « να υπερασπίσει τον εαυτό της και την Κυβέρνηση» καθώς υπήρχε φημολογία ότι κάτι θα συμβεί. «Είχε φτιαχτεί μία ατμόσφαιρα λες και επρόκειτο για τον Κουφοντίνα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό στηνόταν από πριν, και ξαφνικά είδαμε μια συνέντευξη…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολιτική αγωγή: Μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε ποιοι ζηλεύουν τόσο το Λιγνάδη και τον κυνηγούν;
Μάρτυρας: Ονομαστικά δεν ξέρω. Το θέατρο είναι άκρως ανταγωνιστικό.
Πολιτική αγωγή: Τα κίνητρα τους;
Μάρτυρας: Ο φθόνος. Δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει με προσωπικά, βρήκαν ένα ζωηρό ερωτικά άνθρωπο για να πλήξουν τη Κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας η μάρτυρας υποστήριξε πως πολλοί ηθοποιοί που θα ήθελαν να καταθέσουν υπέρ του κατηγορούμενου, ωστόσο, δεν το κάνουν γιατί υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας.
«Είπα ότι υπάρχει ένα τρομοκρατικό κλίμα που πολλοί ηθοποιοί θα μπορούσαν να έρθουν φοβούνται διότι υπάρχει το twitter, το οποίο καταριέται, βρίζει, τα κανάλια που επί πάρα πολύ καιρό, δεν έχουν κάνει την καλύτερη πληροφόρηση, οπότε όλος ο κόσμος είναι μαζεμένος» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της η Ελένη Κούρκουλα και συμπλήρωσε ότι έχει μία θετική διαίσθηση.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της η κ. Κούρκουλα απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης σημειώνοντας πως όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης επελέγη είτε ως καθηγητής ή αναπληρωτής διευθυντής της σχολής του Εθνικού Θεάτρου κανείς δεν διατύπωσε αντιρρήσεις. Επιπλέον, ανέφερε πως πρώτος του άνοιξε την πόρτα του Εθνικού ο Κούρκουλος ενώ τόνισε πως σε ολόκληρη τη διαδρομή του δεν υπήρξε καμία καταγγελία σε βάρος του.
«Υπήρξε έστω και ένας να διαμαρτυρηθεί είτε αγόρι ή κορίτσι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του καθηγητή, τη γοητεία του;» ήταν η ερώτηση της υπεράσπισης με τη μάρτυρα να απαντά με κατηγορηματικό τρόπο: «Όχι, ποτέ».
Υπεράσπιση: Εδώ τον κατηγορούν ότι όλα αυτά τα χρόνια ενώ είχε χιλιάδες παιδιά είτε στις δραματικές σχολές είτε στα σχολεία (Αρσάκειο, Ίασμος, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κλπ), βίασε αυτούς τους τέσσερις.
Μάρτυρας: Ποτέ δεν υπήρξε τίποτα.
Υπεράσπιση: Λίγους μήνες πριν την καταγγελία, η κυρία Κονιόρδου επέλεξε τον κ. Λιγνάδη για να επανέλθει στο θέατρο. Τον επέλεξε ενώ ήταν ένας ανήθικος άνθρωπος;
Μάρτυρας: Όχι βέβαια.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο.