Τη δέσμευσή τους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία τα διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού έχουν ανοίξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, εκτιμάται ότι το 2015 οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει να διοχετεύουν στην οικονομία ρευστότητα 10 με 12 δισ. ευρώ, μέσω νέων χορηγήσεων τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών.
Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, αναφερόμενος στη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι προωθείται η ίδρυση ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου, με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Εκτιμούμε ότι, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, ανέφερε ο κ.Σάλλας και συμπλήρωσε:
"Διαμορφώσαμε ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. για τον επόμενο χρόνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Παράλληλα, έχουμε προγραμματίσει την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ, που είναι με τα σημερινά δεδομένα οι βασικές πηγές χρηματοδότησης νέων επενδύσεων".
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, σε εκδήλωση στην Αθήνα, ανακοίνωσε τη δέσμευση της Eurobank να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το 2015, σε σχέση με το 2014.
Ειδικότερα, ο κ. Μεγάλου, ανακοίνωσε ότι η Eurobank θα διοχετεύει ρευστότητα με τη μορφή νέων δανείων 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και 400 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών, σε σχέση με ένα δισ. ευρώ το 2014. Αναλυτικότερα, 520 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, 250 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση τουρισμού και ναυτιλίας, 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εξαγωγών, 450 εκατ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες και 400 εκατ. ευρώ για τους ιδιώτες για κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών.
Επίσης, θα διοχετεύουν 150 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 100 εκατ. ευρώ μέσω του νεοσύστατου επενδυτικού Ταμείου και 10 εκατ. ευρώ προς νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η επανένταξη στην παραγωγική τροχιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται στην κατηγορία των «κόκκινων» δανείων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στη διάρκεια επισκέψεων σε παραγωγικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας δεσμεύτηκε ότι η Εθνική θα στηρίξει επενδυτικά σχέδια σε όλη την επικράτεια. Το πιο μεγάλο μέλημά μας είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε όλη την χώρα. Χρειαζόμαστε αποδοχή, υποδοχή και διάχυση των επενδύσεων, καθώς με 1,5 εκατ. ανέργους, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι, υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα για πραγματοποίηση επενδύσεων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και επακόλουθη μείωση της ανεργίας, επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ.Τουρκολιάς δεσμεύτηκε συγκεκριμένα για άμεσες αποφάσεις από πλευράς Εθνικής Τράπεζας αναφορικά με την υλοποίηση χρηματοδοτικών αιτημάτων των παραγωγικών μονάδων καθώς και στήριξή τους, μέσω συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών. Επισήμανε ότι το τρέχον έτος έχουν εγκριθεί χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 τα μεγέθη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, σε δήλωσή του με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κατατάσσει την Alpha Bank πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ως προς την κεφαλαιακή θέση, και της προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.