Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ
Στο Μουσείο της Ακρόπολης μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον αγώνα που γίνεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, απευθύνθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να κάνει διάλογο με το παράλογο, μίλησε για τις εκλογές, απέρριψε το ενδεχόμενο να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Με την συνέντευξη αυτή, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την βενζίνη, απευθύνθηκε στους Έλληνες διαβεβαιώνοντάς τους ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και μάλιστα σημείωσε ότι αν υπάρξει απειλή επί του πεδίου θα κάνει ό,τι χρειαστεί καθώς όπως σημείωσε: «Έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, συμμάχους και ανήκουμε στο στρατόπεδο που ευθυγραμμίζεται με το Διεθνές Δίκαιο.
Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά
Ειδικά στα ελληνοτουρκικά ο λόγος του πρωθυπουργού πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν ένας λόγος ο οποίος απευθυνόταν προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο, στέλνοντάς του μηνύματα ότι η στάση της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει. Θύμισε ότι γνωρίζει και είναι συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ξεκαθάρισε επίσης ότι εμείς «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον Τουρκία και με τον τουρκικό λαό».
Κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» την οποία ο ίδιος είχε θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας.
Τι σημαίνει «είμαστε έτοιμοι για όλα»
Ζητούμενο των καιρών είπε ο Κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορές και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι «πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών».
Και τόνισε ευθέως ότι η Τουρκία υιοθετεί ακριβώς αυτήν την ρητορική η οποία, όμως, τη θέτει στην παρούσα συγκυρία στο περιθώριο των εξελίξεων. Απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η στοιχειώδης λογική για να μην έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί. «Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ποιος θα πιστέψει ότι η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία; – Θα συναντούσα τον Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δε υπάρχει κανείς ακόμα και στην Τουρκία ο οποίος να πιστεύει ότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί να απειλεί την Τουρκία, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα συναντούσε ξανά το Ερντογάν απάντησε: «Φυσικά. Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε».
Κάνοντας ακόμα μια αναφορά στον Τούρκο Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης τον κάλεσε να αντιλαμβάνεται πότε τα επιχειρήματά του αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. «Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης
Ο πρωθυπουργός, πολλές φορές στην διάρκεια της συνέντευξης τόνισε ότι έχουμε πόλεμο για να καταδείξει το περιβάλλον που επικρατεί όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Για το θέμα της ακρίβειας επανέλαβε ότι θα εξακολουθεί να πιέζει για μια ευρωπαϊκή λύση. «Τώρα κάτι βλέπω να κινείται για πρώτη φορά από πλευράς Επιτροπής. Όμως εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι δεν γίνεται ο Έλληνας πολίτης, καταναλωτής, επιχειρηματίας, ειδικά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, να μείνει απροστάτευτος απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βάλαμε πολλά χρήματα στο τραπέζι. Χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας φορολογώντας τα υπερκέρδη τους με 90%». Αποκάλυψε ότι όταν το είπε αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλοι τον κοίταξαν με απορία και άρχισαν να σκέπτονται μήπως πρέπει να κάνουν το ίδιο για να μπορέσουν και αυτοί να χρηματοδοτήσουν τέτοιες πολιτικές.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αλλά θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο με τον τρόπο που επιδοτούνται και σήμερα.
«Θέλουμε», είπε, «να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».
Εκλογές στο τέλος της 4ετίας
«Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα», ήταν μια από τις φράσεις κλειδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και το ότι «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Και αυτή η δεύτερη φράση ήταν που προκάλεσε συζητήσεις.
Κλείνοντας όμως την συζήτηση για τις εκλογές είπε ότι όσο θα ερωτάται θα απαντά μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επίσης ξέκοψε κάθε σενάριο για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η συμβουλή στον Ανδρουλάκη
Στο ερώτημα αν θα συγκυβερνούσε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχολίασε καυστικά τη φράση «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δε θα δει ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας» λέγοντας: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία».