H κατάθλιψη θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως μια μεταδοτική μολυσματική ασθένεια αντί ως μια συναισθηματική διαταραχή, υποστηρίζει μια νέα έρευνα ενός Αμερικανού επιστήμονα.
Η κατάθλιψη μπορεί να προκύψει από μια παρασιτική, βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη και μελλοντικά η διάγνωση της νόσου θα πρέπει να βασίζεται στην αναζήτηση μικροοργανισμών, αναφέρει στην μελέτη του ο Δρ Τουρχάν Κάνλι από το Πανεπιστήμιο του Stony Brook στις ΗΠΑ. Αν η θεωρία του αληθεύει, τότε γεννιούνται ελπίδες για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα μπορούσε να προστατέψει χιλιάδες άτομα από την νόσο.
«Είναι καιρός για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Η κατάθλιψη θα πρέπει να επανεξεταστεί ως μια αντιληπτή μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από παράσιτα, βακτήρια ή ιούς», επεσήμανε ο Δρ. Τουρχάν Κάνλι.
Ο ίδιος είπε ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με ανθρώπους που πάσχουν από μια μολυσματική ασθένεια, όπως έλλειψη ενέργειας, δυσκολία να σηκωθούν από το κρεβάτι και έλλειψη ενδιαφέροντος για τον κόσμο γύρω τους. Επίσης μελέτες σε ασθενείς με κατάθλιψη έχουν δείξει αυξημένους δείκτες φλεγμονής στον εγκέφαλό τους. Οι δείκτες φλεγμονής υποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενεργοποιηθεί σε απάντηση σε κάποιο είδος του παθογόνου μικροοργανισμού.
Το δεύτερο επιχείρημα του είναι ότι υπάρχουν παράσιτα, βακτήρια ή ιοί που επηρεάζουν την συναισθηματική συμπεριφορά. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το γνωστό Toxomaplasma gondii (Τ gondii), ένα παράσιτο που ζει στην εντερική οδό μιας γάτας. Έχει φανεί ότι οι ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη ή με διπολική διαταραχή, ,είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που δημιουργήθηκαν για να καταπολεμήσουν τα βακτήρια T. gondii. Επίσης, μια σειρά από μελέτες σε τρωκτικά έδειξαν ότι η έκθεσή τους στα βακτήρια αυτά επηρέασε την συναισθηματική τους συμπεριφορά.
Το τελευταίο επιχείρημα του αφορά την γενετική της νόσου. Η έρευνα για συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με την κατάθλιψη έχει καταλήξει στο κενό. Πιθανώς γιατί ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου γονιδιώματος επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι ιοί. Τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα, μπορούν να μεταφέρουν γονίδια στα κύτταρα μας, με αποτέλεσμα να αλλάζουν την γενετική δομή τους.