Ο πόνος είναι πολύ επώδυνος
Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις, προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο που θέλει να απολαύσει τα μπάνια του, καθώς το τσίμπημά τους είναι πολύ επώδυνο.
Αυτή τη στιγμή, οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.
Όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.
«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», επισημαίνει.
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Όπως σημειώνει ο κ. Χρήστου σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.
«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.
Τόνισε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.