Τη "ριζική διαφωνία" και την "έντονη ανησυχία" της για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με την ισοτιμία των τίτλων που χορηγούν τα κολέγια, ακόμη και εκείνα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, "με τα πτυχία που λαμβάνουν οι απόφοιτοι των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων", εκφράζει, με ψήφισμά της, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κοσμητείας, αναφέρεται ακόμη ότι: "Η σχετική νομοθετική ρύθμιση παραβιάζει την αρχή της ισονομίας, εφόσον:
1. οι σπουδαστές των κολεγίων δεν επιλέγονται με πανελλαδικές εξετάσεις,
2. τα κολέγια δεν έχουν αξιολογηθεί από την Α.ΔΙ.Π., την ανεξάρτητη αρχή που αξιολογεί όλα τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και πιστοποιεί τα προγράμματα των σπουδών τους,
3. τα κολέγια λειτουργούν αποκλειστικά ως εκπαιδευτικά κέντρα, χωρίς να επιτελούν ερευνητικό έργο, που είναι τόσο σημαντικό για την ακαδημαϊκή διδασκαλία, και
4. οι διδάσκοντες στα κολέγια, κατά κανόνα προσωρινοί και ωρομίσθιοι, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθούν ισότιμοι με τους καθηγητές των δημόσιων πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με αυστηρές προϋποθέσεις, διαθέτουν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση".
Πηγή: ΑΜΠΕ